Reperul
Social

Medicamente esențiale pentru tratarea unor boli grave, compensate integral

Prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.323/2021, publicat luni în Monitorul Oficial nr. 710, a fost stabilită și lista completă a acestor medicamente esențiale, cu 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) incluse. Pe piață, potrivit Ministerului Sănătății, sunt “aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe”.

“Prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți”, mai transmite Ministerul Sănătății.Medicamente esențiale sunt cele necesare în tratamentul unor boli grave (leucemie, epilepsie, insuficiență renală cronică, Parkinson ș.a.m.d.), fiind eliberate și în cadrul unor programe naționale de sănătate ca afecțiuni oncologice, tuberculoză, HIV/SIDA, transplant, diabet zaharat etc. Important este că acestea sunt compensate 100%.

Concret, definiția acestora, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.030/2021, este următoarea: „h3) medicamente esențiale – medicamentele generice, biosimilare și inovative care și-au pierdut brevetul și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

(i) au denumirea comună internațională inclusă în cea mai recentă listă de medicamente esențiale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății;

(ii) au denumirea comună internațională inclusă în sublista C, prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția ca respectiva denumire comună internațională să nu se regăsească pe alte subliste de compensare”.

Postări asemănătoare

Aglomerație la Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost din Galați

Maria Vlad Romaniţă

Șeful DSU: Vaccinarea rămâne soluţia în contextul răspândirii variantelor Delta şi Delta plus a noului coronavirus

Reperul

Polițiștii locali au dat amenzi de peste 6 milioane de lei, de la începutul anului

Maria Vlad Romaniţă