Reperul
Social

Medicii din Galați: “Începând din acest an, toți pacienții au acces gratuit la tratamentul împotriva Hepatitei C!”

Informații foarte importante pentru pacienții cu Hepatita C s-au spus ieri, într-o emisiune transmisă în direct la Realitatea TV Galați Brăila, la care au participat doi medici reputați ai județului Galați, dr. Daniela Ungurianu, medic de familie, și conf.dr. Dan Botezatu, medic primar, șeful Secției Gastroenterologie a Spitalului Județean Galați.

În cadrul emisiunii, dr. Daniela Ungurianu a precizat: “În județul Galați, este o veritabilă epidemie de infectare cu virusul de tip C, dar din acest an, toți pacienții au acces la tratamentul care se administrează timp de trei luni cu o singură tabletă. Oamenii trebuie să știe că Hepatita C se vindecă și că programul OMS și-a propus ca până în 2030 să fie eradicată complet.

Din această primăvară, analiza pentru depistarea anticorpilor antivirus C este gratuită. Suntem într-o zonă endemică, Moldova situându-se, din păcate, pe primul loc la virus C. Simptomele vin târziu la Hepatita C, chiar și după 10 ani. Hepatita C are semne pe care le întâlnești în foarte multe alte boli, în special digestive. Hepatita C se poate lua accidental, chiar de către personalul medical, de către pacienții care fac dializă, persoane care folosesc obiecte de igienă de la cineva infectat, sau de la stomatologia practicată în condiții precare.

Circuitul pacientului este următorul: acesta vine la medicul de familie, îl trimitem să facă minime investigații, iar în momentul în care pacientul este pozitiv, este trimis la gastroenterologie sau la boli infecțioase, unde se fac investigații mult mai complexe și se prescrie tratamentul”.

Conf.dr. Dan Botezatu: “Inițial, tratamentul acesta revoluționar a fost administrat celor cu pre-ciroză sau ciroză compensată. Începând din această toamnă, există permisiunea de a se administra tratamentul și celor care au fibroză mică, de la F1 până la F4, deci practic toți pacienții, fără discriminări, inclusiv de vârstă, au acces la acesta. Statisticile internaționale dau ca rată de eliminare a virusului cam de 96-98 la sută. Noi am avut 100 la sută. Deci toți pacienții noștri au eliminat virusul și nu au avut așa numita <recădere>. Tratamentul este foarte eficace. Există un număr mare de pacienți care au fost infectați înainte de ’89, în special din cauza transfuziilor și pentru că atunci seringile nu erau de unică folosință”.

Postări asemănătoare

BAAR: Contractul de vânzare-cumpărare auto, generat prin aplicația Amiabila

Reperul

42 de imigranți au intrat în carantină

Maria Vlad Romaniţă

Galațiul intră din nou în scenariul roșu

Maria Vlad Romaniţă