Reperul
Eveniment

Medicii, obligaţi să facă planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le acordă concediu medical

Pe 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical, potrivit OUG 74/2021, publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede şi câteva excepţii.

Medicul curant nu va avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru certificatele de concediu medical care vizează durata internării persoanei asigurate, reiese din OUG 74 din 2021.

Potrivit OUG 74/2021, planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte.

Structura planului se stabilește prin normele de aplicare a ordonanței de urgență 74, care vor fi gata până la 1 august. Ca să se asigure că pacientul respectă recomandările din plan, medicul curant va acorda consultații la cabinet.

În cazul persoanelor nedeplasabile, consultațiile se acordă la domiciliul persoanei asigurate sau la distanță.

Postări asemănătoare

Cod galben de caniculă pentru Galați și Brăila

Reperul

Hoț băut prins la furat mașini

Maria Vlad Romaniţă

Bătrân dispărut

Reperul