Reperul
Administratie Braila Cultural

Ministrul Culturii promite sprijin pentru reabiltarea clădirii fostului CEC din Brăila

* Daniel Breaz a facut această afirmație cu ocazia unei vizite de lucru la Brăila, în cadrul căreia s-a plimbat și pe strada Mihai Eminescu și a văzut cum arată clădirea respectivă, cândva una de referință pentru Brăila *

Aflat ieri într-o vizită de lucru la Brăila, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vizitat, printre altele, și strada Mihai Eminescu, acolo unde autoritățile i-au arătat gradul de degradare a clădirii fostului CEC, clădire cândva emblematică pentru Brăila. De altfel, primarul Marian Dragomir i-a explicat ministrului că municipalitatea a depus deja un proiect la minister, pentru finanțare, și speră că răspunsul ministerului va fi unul favorabil.

“Pentru clădirea fostului CEC de pe strada Mihai Eminescu, Primăria a depus deja documentaţia încă de anul trecut, în vederea includerii obiectivului pe lista celor care vor fi reabilitate în parteneriat cu Ministerul Culturii. Trebuie să menţionăm şi faptul că, şi în acest an, strada Mihai Eminescu va fi reamenajată cu acele umbreluţe care au avut un foarte mare succes anul trecut şi vom înmulţi evenimentele desfăşurate aici, începând de la 1 iunie, cu acel festival dedicat Zilei Copilului, dar şi târgul de dulciuri, evenimente care vor fi reluate pe parcursul anului”, a punctat edilul șef.

Acesta a mai adăugat că CLM Brăila a aprobat deja scutiri de taxe şi impozite pentru 3 ani pentru cei care reabilitează clădirile din Centrul Istoric, dar şi supraimpozitarea cu 500% pentru proprietarii care nu fac acest lucru, în speranța că proprietarii acestor clădiri vor fi motivași să se apuce de treabă.

În ceea ce îl privește, ministrul a confirmat că instituția pe care o conduce deține fondurile necesare pentru proiectele care vizează restaurări de clădiri de patrimoniu și că depinde de administrațiile locale să depună documentația la timp. “Aşteptăm pe lângă ceea ce am primit până acum la Ministerul Culturii să fie depuse şi alte proiecte. Cu siguranţă vom soluţiona toate proiectele viabile, corect întocmite şi care au cel puţin o anumită viziune şi unde se doreşte a avea şi o continuitate. Suntem deschişi oricărui tip de colaborare. Un proiect major ce-l urmărim la Ministerul Culturii şi pe care îl are în vedere Guvernul României este acela pe Legea 422, referitoare la tot ceea ce înseamnă patrimoniul cultural. E nevoie de o modificare a legii, de o corelare cu realitatea a legii respective. Am văzut şi practic am simţit noi pe pielea noastră ca români că această lege creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României. Şi nu spun aici lucruri neadevărate. Este o lege inflexibilă şi neconformă cu realitatea. Până la blocare de construcţie, infrastructură, discutând aici de clădirile de patrimoniu, din cauza unor litigii, ajung de multe ori să se distrugă, să se prăbuşească”, a adăugat ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Postări asemănătoare

Un nou sezon KineDok la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi

Reperul

Vernisaj: Expoziția „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului”, deschisă publicului de joi

Reperul

„Angajare de clovn(i)”, un spectacol al studenților Facultății de Arte

Reperul