Reperul
Economic Eveniment Investitii

Ministrul Economiei cere măsuri clare pentru a păstra industria navală în Europa

Războiul din Ucraina a afectat grav industria navală europeană în ceea ce privește lanțul de alimentare cu materii prime și, deja, producătorii europeni, cum este și Șantierul Naval Damen Galați, au de pierdut. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat în cadrul unei vizite la Galați că va vorbi în fața Parlamentului din Germania și va cere luarea unor măsuri clare de ajutor pentru susținerea industriei navale și a transportului maritime în Europa.

Sunt câteva proiecte care au fost pierdute în favoarea șantierelor din China, piețe pe care Europa le avea în mod tradițional și pe care trebuie să le păstrăm. Vorbim de prețul tablei, prețul materiilor prime și despre probleme de aprovizionare care vin și duc la o scădere a competitivității pe industria navală”, a spus Florin Spătaru, ministrul Economiei. 

Măsurile luate deocamdată la nivelul CE nu sunt nici pe departe suficiente pentru a ajuta industria navală .

”Navele nu sunt importate, tocmai de aceea acel instrument de protejare a pieței europene care este discutat în Comisia Europeană nu ajută în industria navală. Eu, ca ministru care a venit din industria navală, va trebui să trag un semnal de alarmă la nivel european pentru a face ca industria navală europeană să poată fi protejată împotriva acestor practici care sunt incorecte, până la urmă. Asigurarea unor fonduri care duc la scăderea prețului în defavoarea competitorului european nu poate fi tolerată, mai ales pentru piața europeană pentru că vorbim de armatori europeni. În industria construcțiilor navale cred că avem o situație deosebită nu doar în România, ci și la nivel european și săptămâna viitoare voi avea o intervenție în fața Parlamentului german pentru a susține măsurile pe care Europa trebuie să le ia pentru a păstra industria navală în Europa. Aceste măsuri trebuie să vină în contextul subsidiilor directe care sunt alocate de alte țări din Asia și sprijinirea producătorilor europeni pentru a-și spori productivitatea și a rămâne pe piață. Dacă nu vom face acest demers, dacă nu vom lua măsuri la nivel european pentru a păstra industria navală, transportul maritim în Europa va fi cu siguranță afectat”, a mai precizat Florin Spătaru.

Postări asemănătoare

Proiect pentru revitalizarea turismului

Reperul

Se suspendă înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus

Reperul

Amenzi de zeci de mii de lei pentru service-uri și meseriași fără acte din Galați

Maria Vlad Romaniţă