Reperul
Eveniment

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: Nu se iau în calcul plafonări de prețuri, ci măsuri dure antispeculă

Ministrul Economiei, Florin Spătaru,  prezent la Galați  unde a făcut bilanțul celor 6 luni de guvernare, a precizat faptul că deocamdată nu ia în calcul plafonări de prețuri nici la combustibili , nici la alimente.

 “Încă nu am discutat de măsuri de plafonare a prețurilor la produsele de bază,  dar discutăm despre un plan de măsuri de prevenire a speculei. Și acolo discutam împreună cu Consiliul concurenței și cu Autoritatea națională pentru protecția consumatorului, de un pachet de măsuri care să ducă la prevenirea speculei și prevenirea creșterii prețurilor fără justificare economică,  a prețurilor la raft. Acolo va trebui să intervenim și după cum știți am adoptat și directiva  Omnibus care protejează consumatorii și vine cu un plan de măsuri concret împotriva masurilor incorecte pe care unii vânzători le-ar putea avea.

Dar avem și un instrument european care se discută în acest moment, care va fi transpus în legislația românească.

Atunci când nu va exista o justificare economică și vor fi creșteri speculative majore la anumite produse,  statul să poată face o analiză corectă și să poată să intervină.

În ceea ce privește combustibilii, știți că în programul  de sprijinire a României  aveam un plan de acordare a unor compensații pentru transportatori, astfel încât să poată să aibă un preț mai bun la combistibili,  pentru populație urmărim să vedem care este justificarea ecpnomică a prețurilor și să vedem dacă aceste prețuri se încadrează în limitele europene sau aveam acolo un fenomen speculative”,  a declarat  ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Ministrul a mai precizat și faptul că deocamdată România nu va impune o raționaliare a alimentelor și nici o limitarea a exporturilor.  În schimb, trebuie mărită capacitatea de procesare a produselor /materiilor prime pentru a nu mai exporta doar materii prime.

“România este un producător important de produse  agricole pentru  alimentele de bază- ulei, zahăr făină.  România are stocurile necesare și este exportator. Măsurile de inventariere a acestor stocuri cred- o măsură normală pe care statul o ia, dar nu vom face raționalizări, nu vom lua măsuri de limitare a aprovizionării deoarece Romania este în poziția favorabilă  de exportator  de produse agricole.

Unde trebuie să lucrăm și venim deja cu planul de masuri trebuie să lucram la procesare. Pentru  a procesa cât mai mult din aceste materii primi în România și în loc să livram material brut, să putem  să livram produse procesate pentru  piața externă. România  are resursele necesare , nu va fi nevoie să venim cu planuri de raționalizarea sau de limitare  a exporturilor”, a mai spus Florin Spătaru.

Ministrul a mai discutat și despre importanța proiectului de modernizare și de finalizarea platformei portuare multimodale, de nevoia  de piloți pe Dunăre, dar și de importanța atragerii de investitori pentru fabricile în insolvență.

Dat fiindcă în acest moment zona Galați Brăila are nevoie de investiții pe zona de infrastructură, asta poate atrage, și se fac eforturi în acest sens, pentru atragearea de investitori mai ales dintre cei care vor să își relocheze afacerile în România”, conchide ministrul. 

De asemenea,  Florin Spătaru, ministrul Economiei, a prezentat la Galați bilanțul la  6 luni  de guvernare trecând în revistă principalele realizări pornind de la alocarea unui pachet social  de  18 miliarde lei pentru cetățeni și societăți , deblocarea de bugete în industria apărării și nu numai . Ministrul a mai discutat și despre atragearea celor  500 000 milioane euro prin planul  național de reziliență, importanța revenirii țării ca punct important în industria semiconductorilor .

Postări asemănătoare

Două drumuri naționale închise de viscol în județul Galați

Maria Vlad Romaniţă

Sute de amenzi date și 93 de permise reținute de la șoferi băuți, drogați sau vitezomani

Maria Vlad Romaniţă

Copil înjunghiat de unchi

Maria Vlad Romaniţă