Ministrul Economiei, Florin Spătaru, prezent la Galați unde a făcut bilanțul celor 6 luni de guvernare, a precizat faptul că deocamdată nu ia în calcul plafonări de prețuri nici la combustibili , nici la alimente.
“Încă nu am discutat de măsuri de plafonare a prețurilor la produsele de bază, dar discutăm despre un plan de măsuri de prevenire a speculei. Și acolo discutam împreună cu Consiliul concurenței și cu Autoritatea națională pentru protecția consumatorului, de un pachet de măsuri care să ducă la prevenirea speculei și prevenirea creșterii prețurilor fără justificare economică, a prețurilor la raft. Acolo va trebui să intervenim și după cum știți am adoptat și directiva Omnibus care protejează consumatorii și vine cu un plan de măsuri concret împotriva masurilor incorecte pe care unii vânzători le-ar putea avea.
Dar avem și un instrument european care se discută în acest moment, care va fi transpus în legislația românească.
Atunci când nu va exista o justificare economică și vor fi creșteri speculative majore la anumite produse, statul să poată face o analiză corectă și să poată să intervină.
În ceea ce privește combustibilii, știți că în programul de sprijinire a României aveam un plan de acordare a unor compensații pentru transportatori, astfel încât să poată să aibă un preț mai bun la combistibili, pentru populație urmărim să vedem care este justificarea ecpnomică a prețurilor și să vedem dacă aceste prețuri se încadrează în limitele europene sau aveam acolo un fenomen speculative”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Ministrul a mai precizat și faptul că deocamdată România nu va impune o raționaliare a alimentelor și nici o limitarea a exporturilor. În schimb, trebuie mărită capacitatea de procesare a produselor /materiilor prime pentru a nu mai exporta doar materii prime.
“România este un producător important de produse agricole pentru alimentele de bază- ulei, zahăr făină. România are stocurile necesare și este exportator. Măsurile de inventariere a acestor stocuri cred- o măsură normală pe care statul o ia, dar nu vom face raționalizări, nu vom lua măsuri de limitare a aprovizionării deoarece Romania este în poziția favorabilă de exportator de produse agricole.
Unde trebuie să lucrăm și venim deja cu planul de masuri trebuie să lucram la procesare. Pentru a procesa cât mai mult din aceste materii primi în România și în loc să livram material brut, să putem să livram produse procesate pentru piața externă. România are resursele necesare , nu va fi nevoie să venim cu planuri de raționalizarea sau de limitare a exporturilor”, a mai spus Florin Spătaru.
Ministrul a mai discutat și despre importanța proiectului de modernizare și de finalizarea platformei portuare multimodale, de nevoia de piloți pe Dunăre, dar și de importanța atragerii de investitori pentru fabricile în insolvență.
Dat fiindcă în acest moment zona Galați Brăila are nevoie de investiții pe zona de infrastructură, asta poate atrage, și se fac eforturi în acest sens, pentru atragearea de investitori mai ales dintre cei care vor să își relocheze afacerile în România”, conchide ministrul.
De asemenea, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a prezentat la Galați bilanțul la 6 luni de guvernare trecând în revistă principalele realizări pornind de la alocarea unui pachet social de 18 miliarde lei pentru cetățeni și societăți , deblocarea de bugete în industria apărării și nu numai . Ministrul a mai discutat și despre atragearea celor 500 000 milioane euro prin planul național de reziliență, importanța revenirii țării ca punct important în industria semiconductorilor .