Reperul
Economic Eveniment

Ministrul Muncii: „În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă”

Ministrul Muncii dă asigurări că va veni în sprijinul angajaților aflați într-o situație similară cu cea a celor de la fabrica de confecții din Brăila, însă dorește să știe ce au făcut autoritățile locale de nu au preîntâmpinat o asemenea situație.


Într-o postare pe pagina sa de FaceBook, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dă asigurări că se va implica în ajutorarea angajaților rămași temporar fără sursă de venit, după ce fabrica în care lucrau a fost închisă, în urma depistării unui focar de COVID-19.


„Mă implic imediat atunci când mi se semnalează o nevoie. Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, mi-a semnalat faptul că, într-o firmă de confecții din Brăila, majoritatea angajaților a fost infectată/a fost contact direct și, prin decizia autorităților județene, întreaga întreprindere a fost închisă, pe o perioadă determinată. Angajații bolnavi urmează să fie tratați (le doresc multă sănătate!), cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime. Am înțeles că în asemenea situații punctuale, când autoritățile județene decid măsuri de restricție, există impact major asupra angajaților și a angajatorilor. Și am propus o soluție. Reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea ședință. Suntem aici atunci când este nevoie”, a declarat ministrul.

Aceasta a ținut să puncteze următoarele lucruri: „Am însă cel puțin două intrebări. Sunt zeci de angajați infectați. Nu s-a ajuns aici peste noapte. Cum de s-a ajuns aici? Când angajatorul a văzut cum crește numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoșaniul, la companii din același domeniu, nu doar că am atras atenția că angajații, prin poziționarea mașinilor&echipamentelor de lucru, sunt prea apropiați, ci am și cerut direct șefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenție, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajați, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare. De ce ITM și alte instituții cu atribuții de control se rezumă doar la ședințe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă. Prim-ministrul României, Ministrul Muncii, în subordinea căruia Inspecția Muncii este, cer verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție. Știu explicațiile – nu poate fi câte un inspector în spatele fiecărui angajator/angajat, este nevoie de responsabilitate individuală și, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecții, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluați în incintă. Susțin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție. Angajații trebuie să fie sănătoși pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau”, a mai adaugat Violeta Alexandru.

Postări asemănătoare

Fabrica de baterii TESLA de la Brăila va fi funcțională începând cu 2024

Reperul

Pentru ce categorii se plafonează prețurile la electricitate și gaze

Reperul

Preţurile locuinţelor din România vor creşte până la nivelul celor din UE

Reperul