Reperul
Economic

Ministrul Muncii: „Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. E nevoie de un pic de curăţenie”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că Guvernul nu poate elimina pensionarea anticipată, însă a subliniat că este nevoie de “un pic de curăţenie” în acest domeniu.

“Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranţa de viaţă la naştere, calitatea vieţii active şi speranţa de viaţă la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toţi aceşti trei indicatori. În UE se vorbeşte despre creşterea vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 ţări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar şi mijloace stimulative de menţinere în viaţa activă. Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menţinerea, în viaţa activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislaţia în vigoare şi în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate.

Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă şi implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câştigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanţelor halucinante”, a punctat Raluca Turcan.

Postări asemănătoare

G. Scarlat (senator PNL), despre criza prețurilor la produsele alimentare

Reperul

Casele de pensii vor primi mai rapid informații privind drepturile românilor din străinătate

Reperul

Director nou la Combinatul Liberty

Reperul