Reperul
Eveniment

Modificări la Programul Rabla pentru Eletrocasnice

Ministerul Mediului propune mai multe modificări la Programul Rabla pentru electrocasnice.

Astfel, sunt eliminate televizoarele, perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă de la 15 zile la 7 zile, iar cei care au generat un voucher şi nu l-au folosit nu vor mai putea participa în acelaşi an.

”Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este un program de interes naţional, iar în urma sesiunilor din 2021 s-a decis modificarea ghidului de finanţare, în sensul introducerii unor prevederi mai restrictive în ceea ce priveşte utilizarea voucherelor, pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât şi utilizarea efectivă”, se arată în Referatul care însoţeşte modificarea propusă pentru Programul Rabla pentru electrocasnice.

Ministerul Mediului propune următoarele modificări:

-Introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de către beneficiari;
-Reducerea termenului de valabilitate a voucherului;

”Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piaţă majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens. Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică şi în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piaţa de televizoare”, mai arată Ministerul Mediului.

Programul va viza achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, aspiratoare, laptopuri şi tablete.

De asemenea, modificarea Ghidului de finanţare a fost supusă dezbaterii publice.

Postări asemănătoare

Copil mutilat de câine

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) A depășit pe linia continuă de două ori

Maria Vlad Romaniţă

Șase răniți într-un carambol cauzat de fumul dens produs de un incendiu de vegetație

Reperul