Reperul
Eveniment Galati

Monumentul Eroilor, suport pentru bradul de Crăciun la Cudalbi

* Primarul comunei spune că monumentul se află oricum în restaurare și, ca să nu arate urât acoperit cu plasa de protecție, l-au acoperit cu crengi de brad artificial *

Brad artificial pus peste Monumentul Eroilor. Se întâmplă în comuna gălățeană Cudalbi, unde angajații Primăriei, susținuți de edilul comunei, au decis să acopere Monumentul Eroilor cu o plasă peste care să pună crenguțe de brad și luminițe. De fapt, au transformat Monumentul Eroilor Martiri căzuți în Primul Război Mondial într-un banal suport de brad. Primarul comunei spune că nu este afectată în nici un fel amintirea eroilor, ci că îi bucură pe cei care locuiesc în Cudalbi. ,,Monumentul intră într-o restaurare și, ca să nu arate urât plasa de protecție de pe lângă, i-am dat așa o formă de brad, încât să nu deranjeze vizual. Și acest monument este un lucru simbolic, ca și acest brad și eu nu m-am așteptat ca un simbol al bucuriei, fericirii și spiritului sărbătorilor de iarnă să stârnească atâtea polemici”, a spus Ștefan Drugan, primarul din Cudalbi.

Edilul din Cudalbi își pune mandatul pe masă și spune că, dacă localnicilor nu le-a plăcut ce a făcut cu bradul pus peste Monumentul Eroilor, pur și simplu îl vor pedepsi la anul, la alegeri, când pot să nu îl voteze.

În comună, unora le place transformarea. ,,Când vin fecalele porumbeilor sau așa, nu e acoperit cu diverse. Atunci nu îl vedeți? Acum, că e acoperit cu ceva frumos și e foarte frumos, ce? Ce e rău în asta? Chiar nu înțelegem, că doar nu am făcut ceva Monumentului. E frumos, e acum un brad de Crăciun și copiii își fac poze lângă el”, spun mulți localnici.

Alții, însă, au o cu totul altă părere. ,,E foarte urât. Nu trebuiau să facă așa ceva. Putea să cumpere un brad și să îl pună cum a fost anul trecut, de o parte, și era mai frumos. Memoria eroilor? A ajuns de râs țara noastră”, cred alți localnici din Cudalbi.

Specialiștii spun însă că decizia de a acoperi monumentul cu crengi de brad nu este deloc una corectă și că vor face o scrisoare în semn de protest atât către Primăria Cudalbi, cât și către Prefectura Galați. ,,La Direcția Județeană de Cultură Galați am rămas consternați când am auzit și am văzut ce s-a întâmplat la Cudalbi. Din păcate, nu avem pârghii legale să intervenim și altfel“, a spus Marius Mitrof, de la Direcția de Cultură.

În cele din urmă, bradul va fi mutat și dus în parcul comunei, dar, deocamdată, poate fi văzut cum acoperă monumentul.

Foto: Monumentul Eroilor, înainte de a fi acoperit cu crengi de brad artificial (Sursa: Facebook – Primăria Cudalbi)

Postări asemănătoare

(VIDEO) O fermă din Matca s-a făcut scrum

Maria Vlad Romaniţă

Liceul de Arte din Brăila este încadrat la risc seismic I

Maria Vlad Romaniţă