Reperul
Politic

Moțiune simplă, inițiată de PNL, pentru demiterea Ministrului Sănătății

Minciuna și incompetența guvernanților reduc șansele de supraviețuire ale pacienților * Este părerea deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță * Aceasta consideră că, în acest moment, pacienții din România sunt văzuți de fapt ”doar ca o povară financiară, într-un sistem medical rudimentar”

 

Deputatul PNL de Brăila, medicul Antoneta Ioniță, trage un semnal de alarmă privind faptul că, din punctul său de vedere, sistemul de sănătate din România stă pe un butoi de pulbere, gata oricând să explodeze. Intr-un comunicat de presă, aceasta punctează faptul că, potrivit statisticilor oficiale, 124 de români au fost uciși de gripă și 49 de copii au fost răpuși de rujeolă și se așteaptă o nouă criză, cea a tratamentelor pentru bolnavii de cancer, pentru că sistemul de sănătate românesc transformă pacienții cu cancer într-o armată de oameni condamnați la moarte.

Deputatul liberalul mai atrage atenția și că nu mai puțin de 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului la sân, adică o femeie îşi pierde viața la fiecare trei ore, deoarece boala este depistată în stadii avansate, atunci când tratamentele medicale nu mai pot aduce nici măcar o ameliorare a suferinței. ”Acestea și multe alte probleme sunt motivul pentru care reprezentanții Partidului Național Liberal au inițiat o moțiune simplă, prin care se dorește demiterea Sorinei Pintea, actualul Ministru al Sănătății. Medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă, iar medicii de familie sunt tratați ca nişte duşmani ai sistemului medical, ca niște copii orfani. În toate ţările europene, din bugetul de sănătate, 13-14% se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi, alocările de la bugetul de sănătate către acest sector abia dacă se ridică la 5,8%, ceea ce nu înseamnă nici măcar subzistență. Medicii de familie au fost transformaţi în birocraţi, care își petrec mai bine de jumătate din timp ca să completeze tot felul de documente solicitate de Minister sau de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Lipsește orice investiţie pentru susţinerea medicinei de familie, iar actualii guvernanți refuză să înțeleagă că o medicină primară bine pusă la punct ar putea degreva spitalele de cazurile care pot fi tratate de medicii de familie”, a comentat Antoneta Ioniță, deputat PNL, medic de familie și fostul șef al Unității de Primiri Urgențe Brăila.

Inițiatorii moțiunii reclamă și faptul că oamenii mor cu zile în spitale, din cauza lipsei medicamentelor. În plus, criza vaccinurilor devine perpetuă, iar promisele scăderi de prețuri la medicamente au rămas doar la stadiul de promisiuni. ”Minciuna din programul de guvernare al PSD, cum că «pacientul e în centrul sistemului» este contrazisă de tot ceea ce se întâmplă de fapt în sistem, de implementarea unei politici de preț aberante, de întârzierea publicării listelor de medicamente compensate, de refuzul Ministerului Sănătății de a achiziționa pentru spitale medicamente și echipamente medicale noi și eficiente. În plus, lipsa programelor de prevenție este o realitate ce nu poate fi contrazisă de nimeni”, considera deputatul.

Postări asemănătoare

Preşedintele PNL Brăila: La CUP Dunărea, sub guvernarea PSD și cu acceptul tacit al primarului Dragomir, jaful este generalizat

Reperul

Expoziția de materiale electorale „1 Aprilie – Ziua Politicianului”, vernisată în foaierul Dramaticului

Maria Vlad Romaniţă

Onuț Atanasiu, PNL Galați: Șantiere în loc de școli înainte de începerea anului școlar

Reperul