Reperul
Social

Motociclete SMURD, de astăzi și la Galați

Galațiul se numără, de astăzi, printre aglomerațiile urbane din țară, în care intervenția echipajelor SMURD de prima urgență se va face mai rapid. Asta deoarece, printr-un program al Fundației pentru SMURD, două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor, defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență conținând alte echipamente specifice, au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Motocicletele vor fi dotate și cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicații. Fundația pentru SMURD a primit ajutor financiar și din zona privată a unui mare lanț de marketuri.

”Galațiul este ultimul oraș care se alătură proiectului nostru, care, pentru noi, este foarte important deoarece pot fi salvate mult mai multe vieți prin ajungerea  la caz a  echipajelor în doar trei – cinci minute. Asta este  imposibil de realizat cu ambulanța, În caz de stop cardio-respirator supraviețuirea depinde de cât de repede reușești să începi compresiile toracice, să începi de defibrilezi pacientul, mai ales din punct de vedere neurologic. Sunt cazuri în care pacientul supraviețuiește, dar dinb punct de vedere neurologic rămâne în stare vegetativă. Echipajele moto, printr-o intervenție rapidă, pot face mult mai mult decât echipajele convenționale cu ambulanță”,  a declarat dr. Radu Gabriel Rotaru, reprezentant Fundația SMURD și coordonator proiect.

Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecționare, pentru conducerea în condiții periculoase și au primit zece seturi complete de echipamente de protecție moto, tip vară/iarnă.


”Galațiul face parte din orașele cu aglomerare urbană, această nouă dotare fiind foarte necesară în lupta cu secundele. Niciun efort nu este prea mare, atunci când rezultatul este salvarea unei vieți” a declarat colonelul Toma Ion, Inspector Șef al Inspectoratului pentru Situații de  Urgență Galați.

În București, timpul mediu de intervenție cu o motocicletă SMURD este de 3-5 minute, ceea ce face o diferență semnificativă în cazul unor urgențe majore, cum ar fi stopul cardiorespirator, unde timpul mediu de răspuns al unei ambulanțe este de 8 minute și 42 de secunde. Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană. 

Postări asemănătoare

Primii pași în cadrul Academiei Liberty – Greensteel

Reperul

Un nou caz de gripă la Galați. În județ, Ministerul Sănătății a trimis 480 de doze de vaccin antigripal

Maria Vlad Romaniţă

De pe 3 ianuarie medicii de familie nu mai oferă servicii gratuite, decontate prin Casa de Asigurări

Maria Vlad Romaniţă