Reperul
Economic Eveniment Eveniment Galati

NEWS ALERT: Un grup infracţional care făcea evaziune fiscală, destructurat de DIICOT Galaţi, i-a produs statului un prejudiciu de 21,3 milioane de euro!

* Peste 85 de persoane sunt conduse la audieri în urma percheziţiilor efectuate miercuri dimineaţă *

UPDATE – Încă de miercuri dimineaţă, la sediul DIICOT Galaţi au început să curgă martorii şi suspecţii în dosarul mamut de evaziune fiscală, după ce, la primele ore ale zilei, avuseseră loc mai multe descinderi în judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi în Bucureşti.

Multe dintre cele 85 de persoane aduse la audieri cu jandarmii sau care au venit doar însoţite de avocaţi susţineau că nu ştiu de ce au fost chemate. “Nu ştim despre ce este vorba, acum vom afla”, spuneau cei mai mulţi dintre cei aduşi la sediul DIICOT, în timp ce alţii preferau să păstreze tăcerea.

evaziuneAmintim că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au efectuat, miercuri, 39 de percheziţii  domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală care i-a produs statului un prejudiciu de 21,3 milioane de euro, a informat DIICOT printr-un comunicat de presă.

În urma percheziţiilor, sunt conduse la sediul DIICOT ST Galaţi peste 85 de persoane în vederea audierii şi a dispunerii măsurilor legale.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011-2015, membrii grupului infracţional au creat un circuit de societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” prin intermediul cărora s-au emis facturi și documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri și servicii de către alte 16 societăți comerciale controlate de aceștia.

“Practic, societăţile comerciale beneficiare erau «alimentate» cu facturi ce atestau, în mod nereal, achiziţia de mărfuri şi servicii de o societate comercială de «tip tampon», coordonată de membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional organizat. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, membrii din nucleul de conducere al grupului infracţional au organizat «alimentarea» cu facturi şi documente a societăţii comerciale de «tip tampon» de la un lanţ de 14 societăţi comerciale de «tip bidon», controlate de aceştia, prin intermediul altor membri ai grupului infracţional cărora le revenea acest rol, în ierarhia angrenajului infracţional. Membrii grupului infracţional au creat şi un circuit financiar paralel prin intermediul căruia administratorii societăţilor comerciale beneficiare virau sumele de bani către societatea comercială de «tip tampon» pentru a crea o aparenţă de legalitate a circuitului economic, aceste sume de bani fiind fie retrase, în numerar, din conturile deţinute de acest din urmă tip de societate comercială, fie erau redirecţionate către conturile societăţile comerciale de «tip bidon» de unde erau retrase, în numerar, de către membrii grupului infracţional care controlau aceste societăţi comerciale. Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro”, se arată în comunicatul DIICOT.

Cauza a fost formată urmare a sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea este desfăşurată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul DCCO, BCCO Bacău, BCCO Constanţa şi IPJ Galaţi.

Postări asemănătoare

Cetăţenii Republicii Moldova din estul României au votat, duminică, la Galaţi

Maria Vlad Romaniţă

VIDEO: Aproape o tonă şi jumătate de mâncare şi băutură, confiscată vineri din Piaţa Basarabiei

Cauza tasării produse pe strada Tudor Vladimirescu va fi stabilită de experți