Reperul
Social

Noi descoperiri la situl arheologic Tirighina – Barboși

Barbosi

Noi descoperiri în urma recentelor cercetări arheologice făcute la situl Tirighina – Barboși. Potrivit informațiilor prezentate de către reprezentanți ai Primăriei Galați, au fost investigate mai multe puncte din zona Castellum-ului și a Castrum-ului, iar descoperirile sunt unele cu o valoare importantă.

În zona Castrum a fost descoperit unul din șanțurile de apărare aferente acestui sistem defensiv. Șanțul foarte bine păstrat are o configurație impresionantă – o deschidere în zona superioară de 8 m și o adâncime maximă de 3,8 m. În ambele sectoare de cercetare arheologică au fost descoperite numeroase materiale arheologice: ceramică, monede, o fibulă din bronz, obiecte cu întrebuințări diferite din bronz și fier, toate acestea, alături de patrimoniul arheologic descoperit în campania din anul 2017, urmând a fi valorificate în cadrul Muzeului de sit ce va fi construit în cadrul proiectului”, se arată într-un comunicat de presă.

Situl arheologic Tirighina – Barboși, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galați, care a semnat, în acest scop, la începutul acestui an, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, un contract de finanțare cu fonduri europene.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15.416.890,99 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei, iar proiectul va fi implementat până la data de 31.10.2020.

Situl arheologic va fi reabilitat și pus în valoare, va avea un muzeu de sit și centru de informare, va găzdui expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale.

Castrul roman Tirighina-Barboși este clasificat ca monument de importanță națională.

Postări asemănătoare

Şoferi şi motociclişti din Galaţi şi Brăila au plecat la marşul auto “Moldova vrea autostradă”, din Capitală – GALERIE FOTO

Cursuri de vară gratuite pentru elevi

Reperul

Apele Române: Hărţile de inundaţii de la Cuza Vodă sunt corecte