Reperul
Politic Social

Noi drepturi pentru persoanele persecutate politic, pentru foștii deportați și prizonieri

* Aceste drepturi vor intra în vigoare la inițiativa deputatului PNL Antoneta Ioniță *

Persoanele persecutate politic, cele care au fost deportate sau au fost în prizonierat, precum și urmașii acestora vor putea beneficia de o serie de noi drepturi, după demersul deputatului brăilean Antoneta Ioniță, care a inițiat modificarea prevederilor Codului Fiscal și a Ordonanței Guvernului nr. 105/1999, privind acordarea unor drepturi acestor categorii de persoane.

Așa cum a declarat Ioniță, inițiativa a venit ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții Asociației Strămutaților, Refugiaților și Condamnaților Politici din județul Brăila, care au semnalat o serie de neajunsuri. „Solicitările condamnaților politici sunt întemeiate, așa că am pornit demersurile legislative, mai ales că acești oameni au avut de suferit și au trecut prin situații care astăzi par de neimaginat. Vorbim despre persoane cu vârste înaintate, care trebuie să simtă că măcar acum li se face dreptate”, a precizat Antoneta Ioniță.

În urma modificării Codului Fiscal, această categorie de persoane va beneficia de scutire la plata impozitelor și taxelor pe clădirea în care au domiciliul, precum și de scutirea de taxe și impozite pe teren, inclusiv soțul sau soția supraviețuitori. Modificarea legislației privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri va presupune scutirea acestor persoane de la plata impozitelor pe mijloacele de transport, inclusiv a soțului sau soției supraviețuitoare, precum și posibilitatea ca tichetele de călătorie gratuite pentru transportul în comun sau CFR să poată fi utilizate și de către soț, soție sau de alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele, pe baza unei împuterniciri.

De noile prevederi se vor bucura aproximativ 30.000 de persoane din toată țara, care se încadrează într-una dintre următoarele situații: au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, au fost private de libertate în locuri de detenție sau lagăre de concentrare, au fost strămutate în altă localitate decât cea de domiciliu, au făcut parte din detașamentele de muncă forțată, au fost supraviețuitoare ale trenului morții, sunt soțul sau soția unei persoane asasinate sau executate din motive etnice și ulterior nu s-a căsătorit.

Postări asemănătoare

PACT: Speranța Cliseru fie minte, fie este dezinformată

Reperul

O femeie a murit de gripă la Galaţi

Maria Vlad Romaniţă

Cum se obține alocația europeană pentru copii

Reperul