O propunere legislativă privind stimularea creşterii natalităţii, sprijinirea copilului şi familiilor în România, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 6 iunie.
Persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară. Cuantumul indemnizației va pornit de la salariul minim net lunar și va putea ajunge la echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate. „Potrivit statisticilor oficiale, populația României s-a redus între cele două recensăminte din 2011 și 2021 cu 1,1 milioane de locuitori, respectiv 5,3%. Pe segmentul tânăr, copiii mai mici de 1 an au înregistrat o scădere de 18%, copiii mai mici de 5 ani o scădere de 8,4% iar copiii mai mici de 10 ani o scădere de 5,7%. (…).
Proiectul își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor.
Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.
Proiectul prevede ca persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii în vârstă de până la 18 ani să beneficieze de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:
echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.
În cazul în care copiii sunt întreținuți de două persoane, indemnizația lunară se atribuie unui singur părinte, conform înțelegerii între părți.