Autoritățile române au modificat legislația privind angajarea și acordarea vizelor pentru muncitorii străini, astfel încât să existe mai puține riscuri pentru angajatori. Guvernul României a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică legislația în vigoare referitoare de condițiile de angajare a muncitorilor străini.
,,Patronatul susține și încurajează obligativitatea de a încheia un contract de muncă în maxim 15 zile de la sosirea în țară a muncitorilor străini, întrucât scopul intrării lor în România este acela de a lucra efectiv, cu toate formele legale aferente. Prin urmare, dacă acest lucru nu se întâmplă într-un timp scurt, înseamnă că scopul venirii lor în România este altul decât angajarea în muncă”, a precizat Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.
Modificarea perioadei actuale de maximum 90 de zile, acordate de către autorități angajatorilor pentru înregistrarea contractului de muncă semnat cu muncitori străini, la 15 zile, atrage după sine și o serie de penalități, traduse în amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru angajatori.
În schimb, pentru muncitorii străini cărora astfel nu li se prelungește dreptul de ședere, autoritățile pot dispune revocarea vizei, ceea ce înseamnă că vor fi trimiși înapoi acasă, în țara de proveniență.
Odată cu aprobarea acestei ordonanțe de urgență, angajatorii români se vor confrunta cu mai puține riscuri, în ceea ce privește posibila fugă a muncitorilor străini de la locul de muncă. Este un instrument legal, prin care autoritățile au acum posibilitatea să îi îndepărteze pe cei care doresc să facă altceva decât să lucreze pe teritoriul României.
În Monitorul Oficial din 5 martie a fost anunțată extinderea valabilității permisului de ședere al muncitorilor străini de la 1 an, la 2 ani de zile, o soluție așteptată deopotrivă de personalul extracomunitar și de angajatori.