Reperul
Eveniment

Noi reguli pentru concediul paternal

Autoritățile vor să stabilească o nouă durată a concediului paternal în legea ce reglementează exclusiv acest tip de concediu. Potrivit proiectului prin care se va implementa, la nivel național, o directivă europeană apărută în 2019, durata standard a acestui tip de concediu va fi de zece zile lucrătoare, față de doar cinci zile lucrătoare, așa cum stabilește acum Legea 210/1999.

O primă modificare adusă Legii 210/1999 de proiectul de OUG de la Ministerul Muncii este prelungirea duratei actuale a concediului paternal. Durata standard a concediului paternal va crește de la cinci zile lucrătoare, cât e acum, la zece zile lucrătoare. De o perioadă liberă de zece zile lucrătoare vor beneficia și tații care satisfac serviciul militar, sub forma unei permisii (acum, permisia e de șapte zile). În plus, dacă fac un curs de puericultură (metode de creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață), tații vor beneficia de prelungirea duratei concediului paternal cu zece zile lucrătoare la nașterea fiecărui copil, nu doar a unuia, așa cum se întâmplă acum.

Vor fi asimilați salariaților și cei cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management, cu contract civil de prestări servicii pentru teatru, persoanele care sunt alese în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești în România, dar și funcțiile de demnitate publică și funcționarii parlamentari.

Angajatorii vor fi obligați să acorde acest concediu taților și nu vor putea concedia salariații ce se află în concediul paternal.

Postări asemănătoare

Sera de plante exotice va fi gata în 2020

Reperul

S-a lăsat cu suspendare după ancheta la Serviciul de Ambulanță

Maria Vlad Romaniţă

PATRU dosare penale și o sancțiune contravențională înregistrate până acum la Brăila

Reperul