Reperul
Social

Noi stele variabile descoperite de echipa Observatorului Astronomic din Galaţi

* Una dintre stele este o stea variabilă elipsoidală rotativă, iar descoperirea acesteia este o premieră pentru România *

Cinci noi stele variabile au fost descoperite de echipa Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluță” din Galaţi. Descoperirea stelelor variabile Galati V6, Galati V10, Galati V11, Galati V12 şi Galati V13 a fost realizată de echipa formată din: Ovidiu Tercu de la Secţia Planetariu/Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Andrei-Marian Stoian – membru al Astroclubului „Călin Popovici” Galaţi, a anunțat muzeul.

Una dintre stele este o stea variabilă elipsoidală rotativă (EEL), iar descoperirea acesteia reprezintă o premieră în astronomia din România. Steaua Galati V6 este o stea variabilă elipsoidală rotativă şi se găseşte în constelaţia Crater. Stelele variabile elipsoidale rotative sunt stele variabile extrinseci, mai puţin cunoscute şi sunt sisteme binare apropiate cu componente elipsoidale, dar fără eclipse. În prezent, se cunosc aproape 1.000 de stele variabile de tipul ELL, a comunicat muzeul.

Potrivit specialiștilor de la muzeu, celelalte stele variabile descoperite sunt de tipul EW (W Ursae Majoris), numite şi binare în contact. Acestea din urmă sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Toate datele ştiinţifice obţinute în urma analizei bazei de date a observatorului astronomic au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile, unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea acestor stele variabile, a anunțat instituția muzeală.

Până acum au fost descoperite 12 stele variabile la Observatorul Astronomic din Galaţi.

Postări asemănătoare

Proiect: Certificatul digital privind COVID-19, obligatoriu pentru personalul medical

Reperul

Peste 100 de gălățeni mușcați de căpușe

Despăgubiri de 10.000 de euro pentru o copilă atacată de câini în curtea Spitalului Tg. Bujor, dar şi pentru părinții acesteia