Reperul
Economic

Noua Lege a pensiilor: Cu cât se reduce vârsta de pensionare, din 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții deosebite și speciale. Documentul păstrează din vechea lege perioade suplimentare la stagiul de cotizare acordate persoanelor care au lucrat în condiții grele.

Potrivit legii, locurile de muncă în condiții deosebite reprezintă locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Locurile de muncă în condiții speciale reprezintă locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

-4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții deosebite;
-6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții speciale.

Concret, fiecare salariat care a lucrat un an în astfel de condiții va câștiga câteva luni în plus la stagiul de cotizare.

Potrivit noii legi a pensiilor, va constitui stagiu de în condiții normale de muncă și:

-perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă.
-perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite și/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001.

Fiecare perioadă de muncă în condiții deosebite/speciale va fi valorificată în favoarea persoanelor care se pensionează potrivit noilor reglementări.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Primul tren cu cereale din Ucraina a ajuns în silozul din Galați

Maria Vlad Romaniţă

Dan Nica: ”România ar putea primi 700 de milioane de euro suplimentari pentru depășirea crizei energetice”

Reperul

Șansă pentru IMM-urile gălățene

Reperul