Reperul
Eveniment

Noutăți la emiterea cărților de identitate

Printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), autoritățile vor să modifice anumite aspecte ce țin de emiterea cărților de identitate, fie ele electronice sau simple.

Astfel, prin proiectul de ordonanță de la MAI este vizată modificarea OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Mai exactl, cărțile de identitate simple și cele electronice vor avea o valabilitate de trei ani în cazul copiilor de până la 14 ani (acum e de doi ani) și de cinci ani în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani (acum e de patru ani).

De asemenea, vor fi eliminate informațiile privind locul nașterii titularului actului de identitate. Astfel, pe cărțile de identitate vor mai apărea doar informații privind data nașterii, nu și locul acesteia.

O altă modificare adusă de proiect este și “abilitarea personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de a efectua/ solicita verificări în teren, pentru a stabili dacă solicitantul locuieşte în mod statornic în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului”, după cum scrie în nota de fundamentare.

Totodată, prin proiect se dorește eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă. Astfel, stabilirea domiciliului la o adresă nu va mai fi posibilă dacă acolo sunt deja înregistrate mai mult de zece persoane.

Postări asemănătoare

Astăzi se dă startul Festivalului Internațional de Muzică Ușoară ”George Grigoriu” de la Brăila

Reperul

Cum poți obține cazierul judiciar în lipsa certificatului verde

Reperul

Alexa Visarion își lansează volumul „CEALALTĂ SCENĂ” la Galați, la împlinirea a 50 de ani de activitate artistică

Reperul