Reperul
Cultural Eveniment Literatura

O povestire de Marian Coman, în „Izolare”, prima antologie despre pandemie și carantină

* volumul Izolare va cuprinde texte semnate de douăzeci de scriitori, printre care Radu Paraschivescu, Svetlana Cârstean, Cezar-Paul Bădescu, Cecilia Ștefănescu și Flavius Ardelean, și este disponibil la precomandă pe nemira.ro * toate încasările din vânzarea ebook-ului vor fi donate pentru lupta împotriva Covid-19, către Asociația Dăruiește Viață

Scriitorul Marian Coman este unul dintre cei douăzeci de autori ale căror texte vor fi incluse în prima antologie românească cu proză inspirată de actuala criză sanitară. Proiectul a luat naștere după ce Editura Nemira a invitat mai mulți scriitori români să scrie, la cald, despre momentul aproape ireal, dar incredibil de concret, pe care îl trăim acum cu toții. Așa s-a compus antologia-ebook Izolare, despre distanțare și carantină.

Volumul electronic Izolare se află la precomandă pe nemira.ro, urmând a fi livrat cumpărătorilor pe data de 5 mai. Toate încasările din vânzarea ebook-ului vor fi donate pentru lupta împotriva Covid-19, către Asociația Dăruiește Viață.

„Ideea antologiei a pornit, ca de obicei, de la ceva ce vrei să citești, dar încă nu a fost scris: ce ne poate sprijini în această perioadă? Unde să ne uităm când ne e frică? Ce poate fi fertil sau bun? Primeam în social media mici firimituri prețioase din gândurile câtorva autori, dar aș fi vrut mai mult și la loc sigur. Am dat buzna pe messenger (pandemia scuză mijloacele), iar răspunsurile primite aproape instantaneu au fost pline de căldură. De la scriitori consacrați, la nume de nișă, la oameni care debutează chiar în acest volum, la semnături cu care suntem obișnuiți din alte zone decât literatura – cu toții au găsit sens în a scrie la cald despre izolare, dinăuntrul ei. Peste șase luni, peste un an, vom vedea altfel această perioadă în care ne reobișnuim cu noi înșine, într-un nou context. «Izolare», antologia noastră, este un selfie de grup cu acest moment, așa cum se vede el chiar acum”, a declarat Alexandra Rusu, redactor-șef Nemira.

Printre cei care au răspuns invitației Alexandrei Rusu se numără Alina Purcaru, Anastasia Gavrilovici, Cecilia Stefanescu, Cezar Paul-Bădescu, Dan Coman, Diana Geacăr, Elena Vladareanu, Flavius Ardelean, Gabriel Sandu, Irina Georgescu, Lavinia Balulescu, Maria Manolescu, Maria Tănăsescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Marian Coman, Radu Paraschivescu, Raluca Nagy, Svetlana Cârstean, Veronica D. Niculescu, Vlad Stroescu.

Marian Coman s-a nascut in 1977 la Mangalia. A trăit, însă, o lunga perioadă la Brăila, unde a fost jurnalist in presa scrisă și televiziune. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus si scenaristul benzilor desenate Harap Alb continuă și Tinerețe făra bătrânețe. A renunțat la presă în 2014 și, vreme de mai bine de trei ani, a trăit scriind proză și scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele Nopti albe, zile negre (2005), Testamentul de ciocolată (2007), Teoria flegmei. Apel la mitocanie (2008), Haiganu. Fluviul Soaptelor (2015), Haiganu. Furia Oarba (2017) și Omulețul din perete (2019) și scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În 2018, s-a alăturat echipei Editurii Nemira, unde coordonează imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy și Thriller. În prezent, locuiește în Bucuresti, este membru PEN Club România și Science Fiction & Fantasy Writers of America (SFWA).

Postări asemănătoare

UE va introduce portofelul digital de identitate

Reperul

Puși sa măture, după ce au fost surprinși spărgând semințe și aruncând cojile pe jos

Reperul

Peste 50.000 doze de vaccin antigripal pentru județul Galați

Maria Vlad Romaniţă