Reperul
Social

Oamenii străzii din Galați au fost duși în adăpost

Din cauza temperaturilor scăzute, timp de trei nopți Poliția Locală Galați a derulat, în cadrul Planului de măsuri ”Hibernal 2020 – 2021”, o acțiune amplă pentru depistarea și internarea persoanelor fără adăpost. Polițiștii de la nivelul celor cinci secții de ordine publică au găsit în stradă 35 de persoane, 27 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de opt au ajuns în instituții de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanță și transportate la unitățile medicale.

Acolo unde oamenii străzii au refuzat să se interneze la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, voluntarii Asociației pentru Salvare, Recuperare și Ajutor Umanitar Galați, le-au pus la dispoziție produse de cazarmament, îmbrăcăminte, hrană și ceai cald.

 De la începutul anotimpului rece polițiștii locali de la nivelul municipiului Galați au în atenție situația persoanelor fără adăpost. Trebuie precizat că acestea pot fi internate doar cu acordul lor. De asemenea, pentru următoarele zile, oamenii legii își vor concentra activitatea asupra oamenilor străzii, evitând astfel producerea unor evenimente nedorite.

La nivelul municipiului Galați se află în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2020 – 2021”. Acesta are ca obiectiv principal înlăturarea efectelor naturale pe perioada anotimpului rece și menținerea unui climat de ordine și siguranță în rândul participanților la traficul rutier pe raza de competență.

Un punct important în cadrul Planul de măsuri „Hibernal”, îl reprezintă pentru polițiștii locali, identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiți într-o asemenea situație sunt internați la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galați. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influența substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

„Având în vedere condițiile meteo specifice anotimpului, îndeosebi gerul extrem instalat în zona noastră, în ciuda faptului că majoritatea polițiștilor locali sunt antrenați în activități de prevenire a infectării cu noul Coronavirus și măsuri pentru vaccinarea populației, am organizat o acțiune pentru găsirea, identificarea și internarea persoanelor fără adăpost în centre sau unități medicale.

Facem acest lucru în fiecare an, conform unui program de măsuri, însă în această perioadă, este mai dificil deoarece măsurile de protecție trebuie să fie sigure, atât pentru personalul nostru dar și pentru cei aflați în stare de risc hipotermic. Până în prezent am reușit să acordăm ajutor acestor categorii de persoane care se află în situația de a nu avea o locuință sau un loc unde să se adăpostească de gerul extrem, și chiar să le oferim îmbrăcăminte, hrană, ceai, consiliere în cooperare cu o asociație de profil. Vom continua aceste activități și în perioada următoare”, a declarat Petrică Hahui, director general Poliția Locală Galați.

Poliţiştii locali atrag atenţia și asupra faptului că, cetăţenii municipiului, persoane fizice şi juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituții publice), după oprirea intemperiilor, trebuie să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuare, acoperișuri, din fața imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea.

Postări asemănătoare

Zile libere plătite pentru părinți, când sunt școlile închise

Reperul

Primăria Galați are tomograf pentru copaci

Maria Vlad Romaniţă

Începe o nouă etapă de dezinsecție

Reperul