Reperul
Social

Obiceiuri și tradiții de Sf. Parascheva

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie.

În această zi nu este voie să se spele, să se calce, să se facă treburi prin gospodărie sau în afara ei. Potrivit tradiției, cei care vor face aceste lucruri vor avea dureri de cap.

Femeilor care vor coase sau care vor toarce o să le apară negi pe mâini, după cum se spune în popor. Este ziua în care se fac pomeni pentru cei care au murit fără lumânare. Gospodinele trebuie să dea de pomană must, vin roșu sau lipie ori pâine, dar să nu ofere poame cu cruce, nuci, castraveti ori pepene rosu.

Se mai spune în popor că Parascheva este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora, așă că femeile care vor să se mărite trebuie să se roage ei. Tot Paraschea este considerată și ocrotitoarea femeilor însărcinate, care trebuie să dea de pomană copiilor săraci. În acest fel, pruncul o să fie protejat, iar nașterea va fi una ușoară.

Totodată, se poate spune cum va fi iarna după comportamentul oilor. Dacă în această zi oile dorm înghesuite, se anunță o iarnă lungă și friguroasă, iar dacă oile dorm separate, se pare că iarna va fi una blândă.

Postări asemănătoare

Concerte VUNK și Irina Rimes de Ziua Marinei. Trafic închis pe Coșbuc, de la Tribunal până la Parcul Viva

Reperul

Comunicat de presă: Comunitatea “Curățăm Galațiul”, întâlnire cu Avocatul Poporului

Reperul

Deficit de personal și criză de sânge la Spitalul Județean din Galați