Reperul
Economic

Obligațiile celor care realizează venituri din chirii în 2022

ANAF- Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat luni ghidul ce cuprinde toate reglementările pentru veniturile din chirii pe anul 2022.

Veniturile din închirierea de bunuri mobile și imobile din partimoniul personal

La stabilirea venitului brut anual din cedarea în folosință a bunurilor, pe lângă sumele ce reprezintă chiria în bani, reprezintă venit brut și valoarea investițiilor la bunurile mobile și imobile făcute de chiriași. Astfel că, proprietarul imobilului are obligația de a declara valoarea investiției, în declarația privind venitul realizat.

Pentru stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor se utilizează următoarele regimuri fiscale:
regim de impozitare pe baza cotelor forfetare (se aplică în toate cazurile, dacă până la sfârșitul anului anterior se aflau în derulare un număr de până la cinci contracte de închiriere);
regim de impozitare în sistem real (se aplică în cazul depășirii numărului de cinci camere de închiriat);
regim de impozitare pe baza normelor de venit (se aplică în cazul închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate privată).
În ccazul impozitului anual, acesta se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net stabilit.

Veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate privată

De asemenea, ghidul ANAF precizează că pentru acest tip de închiriere nu este necesară obținerea unei autorizații de funcționare în domeniul turismului. Astfel, în cazul închirierii unui număr de până la cinci camere, pentru plata contribuțiilor la stat se vor aplica regulile privind stabilirea normelor anuale de venit.

Cine datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Toți aceia care realizează venituri din cedarea bunurilor în chirie datorează CASS dacă valoarea cumulată este egală cu 12 salarii minime brute pe țară. În plafonul anual se încadrează, pe lângă veniturile realizate din închiriere, și venituri nete realizate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, activități agricole, silvicultură, piscicultură, investiții și alte surse.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%.

Depunerea Declarației unice pe venit și contribuțiile sociale datorate

Persoanele care obțin venituri în sistem real din chirii, precum și cei care obțin bani din închirierea în scop turistic, trebuie să depună o Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212), iar nedepunerea acesteia se sancționează cu sume între 50 și 500 de lei.

Declarația poate fi depusă, fie prin mijloace electronice de transmitere de la distanță, cum ar fi serviciul „Spațiul privat virtual” sau site-ul e-guvernare.ro, fie în format hârtie, direct de la registratura organului fiscal sau prin poștă.

Termenul de plată al impozitului pe venit este de 25 mai.

Postări asemănătoare

ArcelorMittal primește undă verde de la Comisia Europeană să cumpere Ilva din Italia și să vândă combinatul de la Galați

Reperul

Se amână festivitatea de premiere a Topului firmelor gălățene 2021

Reperul

Bani pentru medicii de familie care vor vaccina împotriva COVID-19 la domiciliul celor interesați

Reperul