* Lucrătorii ISU, ajutați de alți colegi de arme, plantează acolo 20.000 de puieți de salcâm *
Sute de cutremure, inundații și, acum doi ani, alunecări de pământ. Necazuri după necazuri s-au abătut asupra satului Izvoarele din comuna gălățeană Slobozia Conachi. În 2017, când pământul de pe dealuri a luat-o la vale, amenințând casele din zonă, pompierii au fost cei care veneau zilnic în Izvoarele pentru a măsura crăpăturile din sol și a pregăti o parte a populației pentru o eventuală evacuare. Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, pompierii gălățeni au decis să planteze o pădure pe dealurile din Izvoarele, astfel încât, atunci când copacii vor ajunge la maturitate, pământul să fie mult mai stabil. Pompierii au decis să planteze 20.000 de puieți de salcâm, iar viitoarea pădure să se numească Pădurea Generalului, în memoria generalului Eremia Grigorescu, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani.
„Nici acum aici, în zonă, nu a trecut tot pericolul. Tocmai de aceea am decis ca în cadrul acțiunilor de celebrare a eroului gălățean gen. Eremia Grigorescu, căruia îi poartă numele Inspectoratul, să plantăm salcâmi exact pe dealurile care au afost afectate de alunecările de teren. Aceștia vor stabiliza pământul și populația va fi, sperăm noi, ferită de acum de necazuri. Se va numi Pădurea Generalului”, a spus lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.
Pompierilor li s-au alăturat și colegii de arme: jandarmi, polițiști și polițiști locali, soldați, agenți de penitenciare, dar și localnici și elevi voluntari.
Cei 20.000 de puieți de salcâm au fost donați de către Direcția Silvică, iar acțiunea este realizată în parteneriat cu Primăria Slobozia Conachi și Consiliul Județean Galați. „Plantăm exact pe aceste dealuri unde au fost alunecările de teren pentru a stabiliza zona. Nu mai există acum un mare pericol, deși încet-încet mai sunt zone mici de alunecări”, a precizat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi, cel care a și spus că acest proiect este unul de suflet. Asta deoarece onorează și un mare erou de război gălățean, dar asigură și securitatea localnicilor amenințați de dealurile care, neîmpădurite, pot oricând să o ia la vale pe timp de ploaie torențială.
Întreg proiectul va fi finalizat în aprilie.