Reperul
Eveniment

Pâinea cu proteine din carne, o inovație a profesorilor de la Facultatea de Ingineria Alimentelor din Galați

Trei cercetători ai Facultății de Știința si Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” au brevetat la OSIM pâinea cu adaus de proteină din carne. Prin adăugarea de extract proteic din carne, organismul primește același aport de proteine ca si cum s-ar consuma si o felie de friptură pe lângă cea de pâine.

,,Există în compoziția pâinii niște aminoacizi  care sunt deficitari și care sunt compensați de proteinele miofibrilare adăugate, proteinele miofibrilare reprezintă 55% din proteinele cărnii. Acest tip de pâine la toată lumea ar fi de folos, doar că ar fi un pic mai scumpă, cam cu 40%, și cred că pentru oamenii mai săraci ar trebui să se ducă o politică de protecție. Pâinea are gust și miros de pâine deoarece concentratul de proteină nu are miros, dar aduce aport proteic superior”, a explicat  profesorul universitar Petru Alexe de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați , unul dintre cei 3 inventatori.

A fost extrem de importantă și găsirea unei modalități tehnologice pentru a crea acestă pâine deoarece extractul de proteină animală trebuie perfect omogenizat și luat în considerare și la alte etape ale procesului tehnologic.

,,Am început prin a studia metoda pentru a vedea care este metoda optimă de a prepara această pâine. La frământare, timpii de frământare au fost la trei turații diferite. Ca rețetă,  la 100 de părți făină au fost 7 părți apă, 1,5% sare , 3% drojdie”, a detaliat, la rândul său,  conferențiarul doctor inginer Romulus Burluc, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, care și-a adus și el aportul la inovație.

Acest tip de pâine este benefic și celor care au nevoie de proteine din carne, dar nu pot consuma un anume tip de carne. Astfel, mâncând pâinea cu adaos de proteine din carne au acces și la proteină de calitate evitând celelalte componente  care provoacă probleme de sănătate.

Totul a început după  aplicarea unei părți din teza de doctorat a unuia dintre cei trei cercetători.

,,Face parte din teza de doctorat „Cercetări privind utilizarea proteinelor miofibrilare în industria alimentară”. Cercetarea nu a durat mai mult de un an, dar fiind la OSIM, au dat în 3-4 ani toate actele. La noi extragerea proteinelor din carne nu mai durează mult, durează o zi maxim”, a precizat  doctorul inginer Floricel Cercel.

Dacă la 100 de grame de pâine clasică avem circa 8 grame de proteine, la o sută de grame de pâine îmbunătățită avem aproape 19 grame de proteine, deci mai mult decât dublu.

 

Postări asemănătoare

Calendarul anului școlar 2022-2023

Reperul

Viscolul închide două drumuri naționale

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Scandal aplanat de jandarmi, după ce un suspect COVID a refuzat să meargă la spital

Maria Vlad Romaniţă