Reperul
Economic

Pâinea s-a scumpit cu aproape 4%

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a anului 2021, în creştere cu aproape 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.

Totodată, România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, iar prețul acestui produs în țară este la jumătate față de media europeană, cel mai mic preț din UE. În luna august 2021, Institutul Național de Statistică a precizat că pâinea este în prezent cu 3,65% mai scumpă față de decembrie 2020.

Industria de morărit şi panificaţie solicită o schemă de ajutor din partea statului pe fondul “creşterii nemaiîntâlnite a preţului la energie electrică”, scumpirea pâinii fiind imposibil de evitat în următoarele luni.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu susţine că preţul actual al grâului va influenţa şi preţul pâinii, materia primă reprezentând până la 50% din costuri, iar restul sunt utilităţile şi forţa de muncă. Totodată, acesta afirmă că preţul pâinii va creşte semnificativ până în iarnă.

Deși România a înregistrat anul acesta o recoltă-record la grâu, respectiv 11,4 milioane de tone, după cum a anunţat recent ministrul Agriculturii, şeful ROMPAN subliniază că preţul grâului nu mai este influenţat de producţia naţională, ci de ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Postări asemănătoare

Rata inflației a crescut la 5%, în iulie

Reperul

S-a semnat contractul pentru finalizarea autostrăzii Sibiu-Pitești

Reperul

Lansare proiect TehnoStagiu – Program competitiv de învățare la locul de muncă pentru elevi

Reperul