Reperul
Administratie Galati

Parcul Carol a fost redeschis publicului

Luni seară, Parcul Carol I (fost Parc CFR), a fost redeschis oficial pentru public. Valoarea totală a investiției cu fonduri europene a fost de aproape 10 milioane de lei.

„Acest parc emblematic pentru Galați a devenit acum unul dintre cele mai frumoase și moderne din orașul nostru. Iată că astfel de locuri de relaxare și petrecere a timpului liber sunt din ce în ce mai multe în oraș și vă asigur că vom continua demersurile pentru înfrumusețarea și modernizarea parcurilor atât de îndrăgite de gălățeni”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. 

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Galați, în Parcul Carol I a fost montat gazon și s-au plantat 114 arbori, din care 45 de cireși japonezi. Foișorul a fost reabilitat și a fost amenajată o alee istorică ce punctează câteva date importante din istoria orașului. Parcul are cinci zone cu funcții specifice. În zona de intrare și aleea centrală este o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală cu paviment din dale cu inserții de iarbă și două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi). Urmează zona de alei pietruite și înierbate simple cu vegetație în trepte ce formează un mic spațiu cu vedere la lac. O altă zonă este cu gradene și cascadă, iar zona de agrement are loc de joacă și echipamente de fitness. În plus, a fost amenajată și o zonă specială pentru animale companie. 

Au fost amenajate spațiile verzi și aleile pietonale, s-a instalat mobilier nou, precum și echipamente de fitness și echipamente de joacă pentru copii, s-a refăcut împrejmuirea și s-a instalat iluminat ambiental cu corpuri led, s-au realizat rețele noi de apă și canalizare, precum și sistem de irigație. Mai mult, parcul beneficiază și de instalație de supraveghere video. A fost amenajată toaleta și un punct de colectare selectivă a deșeurilor și e prevăzută amplasarea a două chioșcuri pentru alimentație publică, conectate la rețeaua de apă și energie electrică.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin POR 2014-2020 a fost de 9.613.081,87 lei, iar cofinanțarea de la bugetul local a fost de 192.261,63 lei.

Parcul Carol I este menționat de către Gheorghe N. Munteanu Bârlad în lucrarea „Galaţii” între parcurile existente în oraș în anul 1927. În anul 2020, Consiliul Local Galați a hotărât schimbarea denumirii Parcului CFR în Parcul Carol I, având în vedere rolul definitoriu pe care Regele Carol I l-a avut în istoria României, inclusiv în istoria orașului Galați.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Costel Fotea (Președinte CJ Galați), despre drumuri județene care ajung…nicăieri

Reperul

Dănăilă: CUP Dunărea intimidează abonații

Reperul

I. Pucheanu, despre stațiile de alimentare electrică: ”Vom fi orașul cu cele mai multe stații per cap de locuitor”

Reperul