Reperul
Social

Părinții copiilor declarați contacți direcți pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului

Conform deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu.

Astfel, concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă persoanelor care au un stagiu minim de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei pentru care se acordă concediul medical, potrivit prevederilor OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate care se regăsesc la articolul 26. Același act normativ prevede că acest concediu medical poate fi acordat în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru copil, respectiv pe codul numeric personal al copilului, indiferent că certificatul medical este solicitat de mama sau tatăl acestuia.

De asemenea, copilul-contact direct va sta în carantină timp de zece zile, dacă nu a trecut prin boală în ultimele șase luni, sau cinci zile, dacă a mai fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele șase luni. Aceste condiții se regăsesc în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 2/2022. Carantina de cinci zile este aplicabilă și celor vaccinați, însă, în cazul copiilor sub 12 ani, vaccinarea va deveni posibilă abia din 26 ianuarie. Pentru caratina de cinci zile se ia în considerare vaccinarea completă, cu două doze, și doar dacă au trecut cel puțin zece zile de la ultima doză, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, de la finalul lunii februarie vor putea fi emise carantinări de cinci zile pentru copiii vaccinați declarați contacți direcți.

În situația în care, în timpul perioadei de carantină, copilul prezintă simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2, iar un test rapid omologat sau PCR indică un rezultat pozitiv, copilul trece izolare. Și perioada aferentă izolării a fost modificată recent, prin Ordinul MS nr. 35/2022, astfel încât cei trecuți prin boală/vaccinați stau în izolare doar șapte zile, în timp nevaccinați sunt izolați pentru zece zile.

În situația în care copilul este confirmat cu COVID-19, toți cei apropiați și cu care a intrat în contact timp prelungit și fără mască sunt declarați contacți direcți și le sunt emise decizii de carantinare.

Mai exact, părinții unui copil infectat intră în carantină și primesc un concediu medical de carantină, a cărei indemnizație este de 100% din baza de calcul. Aplicând noile reguli ale carantinării prezentate mai sus, părinții stau în carantină timp de zece zile, dacă nu sunt vaccinați/trecuți prin boală, sau doar cinci zile, dacă au fost vaccinați (cu schema completă) sau au mai trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Postări asemănătoare

Locatarii blocurilor cu crăpături din Mazepa ar putea fi evacuați

Maria Vlad Romaniţă

Razie a polițiștilor locali la părinții elevilor cu multe absențe la școală

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Specializări noi la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Reperul