Cercetătorii gălățeni de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați au prezentat la Festivalul Internațional Pro Invent de la Cluj un parizer din carne de porc şi şrot de cătină, fără adaos de nitriti. Produsul a primit premiul special al juriului și medalia de aur precum și alte două distincții . Faptul că parizerul nu conține nitriti, aditivi care pot provoca cancer, aceștia fiind înlocuiți de şrotul de cătină, face că produsul să fie unul foarte sănătos și indicat pentru toate categoriile de consumatori.
Nitritii și azotatii, care sunt conservanți și coloranți incriminați a fi cancerigeni, au fost înlocuiți cu șrotul de cătină. Acesta este un produs secundar rămas după ce din plantă se extrag uleiurile esențiale. Interesul este internațional deoarece până acum nu s-a reușit înlocuirea cu totul a nitratilor ci doar schimbarea celor artificiali cu cei din sursă naturală. Costurile de producție nu vor fi influențate considerabil, iar producătorii de astfel de preparate îl pot reproduce cu ușurință în fabrici fără a fi nevoie de modificarea liniilor tehnologice .
Astfel , cercetătorii gălățeni au încredere că munca lor se va regăși cât mai curând pe rafturile din magazine, mai ales că la finele lunii aprilie vor prezența produsul la o conferință unde vor participa toți producătorii de carne de țara noastră.