Reperul
Eveniment Galati

Pașaportul simplu temporar se va elibera după noi reguli

Modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost promulgată luni, 3 iunie, de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit noilor completări ale legii, condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar sunt altele față de cele în vigoare până la acest moment.

Astfel, acest act ar urma să fie emis doar în situații speciale, de excepție, care presupun o nevoie imediată de deplasare în străinătate, o urgență, sau, după caz, continuarea călătoriei sau reglementarea șederii/situației juridice a cetățenilor români aflați în strănitate care nu mai posedă documentele de călătorie sau acestea nu mai sunt în vigoare.

Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale, în următoarele situaţii: când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar şi urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/ situaţia juridică pe teritoriul unui stat, în situaţii obiective şi urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea şi eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obţinerea unor vize”, prevede legea.

La acest moment, pașaportul simplu temporar se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Noua variantă a legii prevede și posibilitatea ca datele biometrice ale cetățenilor să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, precum şi ca aceste date să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Actul normativ stipulează şi anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de cinci zile de la data pierderii cetăţeniei. Potrivit legii, Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

 

Postări asemănătoare

Sute de misiuni și zeci de infracțiuni depistate de jandarmi, de sărbători

Maria Vlad Romaniţă

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani

Reperul

Șase intervenții ale echipajelor ISU-SMURD în doar câteva ore

Maria Vlad Romaniţă