Reperul
Cultural Eveniment

Patrimoniul multietnic din Galați

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați desfășoară  împreună cu Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului proiectul ”Patrimoniul multietnic din Galați”. Obiectivul acestui proiect este documentarea și promovarea patrimoniului multietnic al orașului.

”Printre obiectivele proiectului se numără crearea unor trasee culturale care se vor articula în jurul particularităţilor patrimoniului multicultural al orașelor port la Dunăre și care pot crea o dezvoltare pe termen lung, cu beneficii culturale și social-economice la nivel local, regional și naţional. De asemenea, va fi realizată o expoziție foto-documentară conținând și obiecte din patrimoniul muzeului, relevante pentru subiectul ales. Va fi organizată o dezbatere despre rolul și locul comunităților etnice în dezvoltarea urbei, prin implicarea reprezentanților acestora.

Nu în ultimul rând, promovarea se va materializa prin publicarea unei broșuri ce va cuprinde date și istoria unor obiective de patrimoniu reprezentative, legate, la rândul lor, de personalități marcante ale orașului (Aristide Serfiotti, Epaminonda Lambrinidi, Max Auschnitt, Jean Steuerman, Emilia Schwartz, Ștefan H. Ștefan și mulți alții).

Orașul Galați este deținătorul unui tip de patrimoniu relevant din perspectiva multietnicității și a multiculturalității, reunind monumente reprezentative pentru comunitățile etnice amintite, clădiri publice și particulare (școli, spitale, case, hoteluri – Liceul Israelit, Casa Cavalioti, Casa Zafiratos, Casa Gheorghiade, Casa Lambrinidi, Casa Auschnitt, Casa Macri, Hotel Grand), precum și lăcașuri de cult, Templul Meseriașilor, Biserica greacă „Schimbarea la Față”, Biserica armenească „Sf. Maria”, Biserica bulgară „Sf. Pantelimon”, Biserica lipovenească „Sf. Nicolae”, Biserica romano-catolică.

De asemenea, Galați este locul în care, în anul 1896, fost construit Palatul Comisiei Europene a Dunării ca sediu administrativ al Comisiei Europene a Dunării, care a funcţionat aici până la desfiinţarea sa, în 1948.

În acest an, Palatul a primit Marca Patrimoniului European, fiind considerat un monument cu semnificaţie specială în context european. Prima etapă a proiectului a constat într-o campanie pe teren în orașul Galați, în cadrul căreia echipa proiectului a consultat aproximativ 50 de dosare aflate la Arhivele Județene Galați și a fotografiat 27 de obiective – 7 lăcașuri de cult, 15 case, 5 clădiri publice (3 școli, un hotel, un palat)”, informează coordonatorii proiectului.

Postări asemănătoare

VIDEO: Măștile populare ale meșterului gălățean Paul Buța, în serialul „Lucifer” de pe Netflix!

Maria Vlad Romaniţă

Conferință de speologie la Grădina Botanică: “Pe urmele lui Emil Racoviță în cercetarea științifică a peșterilor”

Reperul

Câștigătorii Festivalului Național de Comedie de la Galați, ediția a XXXIII-a

Reperul