Reperul
Eveniment Galati Social

Patru gălăţeni au murit din cauza frigului în doar câteva zile

* Medicii îi sfătuiesc pe oameni, mai ales pe cei cardiaci, să nu se expună frigului decât dacă este o urgenţă, să se îmbrace gros şi, mai ales, să nu consume alcool *

Trei bărbaţi de 48, 67 și, respectiv, 72 de ani şi o femeie în vârstă de 71 de ani au decedat din cauza hipotermiei în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie. Trei dintre victime erau din mediul rural şi a patra din municipiul Galaţi.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a confirmat că aceste decese au fost cauzate de hipotermie. ,,În primul caz era vorba despre un  bărbat de 48 de ani care a fost găsit decedat în locuinţă, iar cauza decesului a fost hipotermia. În aceeaşi zi a avut loc un alt deces cauzat de hipotermie, este vorba despre o femeie în vârstă de 71 de ani care suferea de demenţă senilă. Aceasta a plecat de acasă şi a fost găsită decedată într-un canal plin cu apă. Al treilea deces din cauza hipotermiei a avut loc pe 30 decembrie, când un bărbat de 72 de ani, cunoscut a fi persoană fără adăpost, a decedat din cauza hipotermiei la Spitalului Tecuci. Pe 1 decembrie, la Spitalul de Urgenţă Galaţi a fost adus, în comă, un bărbat de 67 de ani. Şi acesta a decedat din pricina hipotermiei“, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit în toate aceste cazuri. În două dintre ele, persoanele erau în stare de şoc, dar, din păcate, au decedat la spital, iar în alte două cazuri erau deja decedate. Autopsiile realizate în cadrul Serviciului de Medicină Legală, ale căror concluzii au fost trimise Direcţiei de Sănătate Publică, au confirmat că decesele au fost cauzate de hipotermie.

Cadrele medicale îi sfătuiesc pe oameni, mai ales pe cei cardiaci, să nu se expună frigului decât dacă este o urgenţă, să se îmbrace gros şi, mai ales, să nu consume alcool.

Victime ale gerului sunt şi oamenii fără adăpost. Numărul celor care au acceptat să se interneze în Centrul Persoanelor fără Adăpost a crescut în ultimele zile cu ger. ,,În centrul nostru, începând cu data de 16 noiembrie, atunci când au scăzut temperaturile, până astăzi, au fost cazate un  număr de 40 de persoane. Noi ne aşteptăm ca în aceste perioade reci să crească numărul solicitărilor. Din păcate, sunt şi persoane care iniţial sunt preluate de către poliţiştii locali sau de către echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ajung în centrul nostru, dar  apoi, a doua zi, solicită plecarea în oraş şi nu mai revin. Noi suntem pregătiţi şi putem extinde capacitatea centrului, astfel încât să asigurăm asistenţă tuturor celor care au nevoie”, a precizat Viorica Colac, de la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost. În acest moment, în Centrul Persoanelor fără Adăpost se află 80 de oameni, dar capacitatea se poate extinde în funcţie de nevoi.

Postări asemănătoare

Poliţiştii locali gălăţeni, vizitaţi de partenerii moldoveni de peste Prut

Maria Vlad Romaniţă

Festivalul Șahului Gălățean are loc în acest sfârșit de săptămână

Reperul

Puști prinși după ce au furat oi

Maria Vlad Romaniţă