Reperul
Eveniment Politic

Pe 25 martie, Marea Adunare Centenară de la Chișinău

 

Unionistii din România și Republica Moldova vor organiza duminică, 25 martie, la Chișinău, cea mai mare adunare populară desfășurată în ultimii ani, cu scopul de a transmite oamenilor politici, în primul rând, dorința de reunificare a celor două țări.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Deschide Lumea, George Simion, liderul Mișcării Unioniste, aflat la Chișinău, și-a exprimat bucuria pentru ceea ce el a numit a fi „spiritul unionist din Basarabia”: „La Chișinău se simte foarte bine spiritul zilei de 27 martie. Să nu uităm că Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu țara. E important să fim alături de frații noștri basarabeni pentru că România nu este astăzi întreagă, așa cum nici Moldova nu este astăzi întreagă (…). A trebuit să vină acest an centenar pentru a vedea zeci și sute de declarații de dragoste față de țară în declarațiile de unire ale localităților. Sper că duminică, la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, o să se convingă mult mai mulți oameni că Basarabia este românească. Că voința de a reveni acasă se va materializa”.

Președintele Studenților Basarabeni, Sergiu Bodlev, consideră că momentul actual este cel mai potrivit pentru un astfel de demers, privind dorința de unire: „Situația seamănă perfect cu ceea ce a fost acum 100 de ani, dacă este să vorbim despre dorința de unire. În ultimii 28, 29 de ani nu a existat o conjunctură mai propice decât este acum, mai ales dacă ne referim la apartenența României la NATO și UE. Republica Moldova are un curent unionist care trebuie puțin încurajat, stimulat, pentru ca proiectul național să fie realizat, să vorbim, din nou, despre România Mare.”

Unul dintre gălățenii care și-au declarat spiritul unionist încă din perioada de studenție, Dinu Gîndu, membru al PNL Diaspora, a declarat la Realitatea TV Galați – Brăila: „Pe 25 martie, reluăm tradiția marșurilor unioniste pe care le-am desfășurat la București și Chișinău. În cazul de față, vorbim despre Chișinău (…) . Noi sperăm să strângem 100.000 de oameni din toate localitățile din Basarabia – sunt 127 de localități care au semnat în consiliile locale declarații de unire. Împreună cu românii prezenți, vom face cel mai mare marș pentru unire, din ultima perioada. Este un semnal adresat în primul rând politicenilor din Republica Moldova, dar și celor din România”.

Tema unirii României cu Republica Moldova a fost discutată în Consiliul Local Galați, unde, la inițiativa PMP, s- a propus înfrățirea Galațiului cu localitatea Cahul. „Astăzi (22 martie a.c.), proiectul inițiat de PMP în Consiliul Local, privind înfrățirea Galațiului cu orașul Cahul din Republica Moldova, a trecut cu majoritate de voturi ”, ne-a transmis Oana Iurescu, consilier local PMP Galați.

Și în Consiliul Județean Galați se fac demersuri pentru adoptarea unei declarații politice de susținere a unirii cu Republica Moldova. La inițiativa consilierului PMP, Romulus Iaru, echipa de consilieri județeni lucrează pentru adoptarea unei declarații ce urmează a fi prezentată la următoarea ședință. „Este un proiect comun pentru care orice inimă trebuie să vibreze. Pe 27 martie, aniversăm semnarea actului unirii în Parlamentul de la Chișinău, un act de mare voință politică (…). Consider că ar trebui căutate acele lucruri care ne unesc, care ne unesc cu PSD, cu ALDE și cu orice alt partid politic care-și face un scop din unire (…). Sunt convins că toți colegii din CJ Galați vor fi de acord cu declarația de unire”, a declarat Romulus Iaru la Deschide Lumea.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Bogdan Manea, primul liberal intrat în competiția pentru funcția de președinte al organizației municipale PNL Galați

Reperul

Picu Roman: Sunt victima unui fake news!

Sorin Rugină

Vasile Varga i-a adresat o interpelare ministrului Transporturilor privind podul peste Dunăre

Reperul