Reperul
Economic

Pensia minimă se majorează de la 1 ianuarie 2024

Valoarea pensiei minime va crește, de la începutul anului viitor, cu peste 150 de lei și va ajunge la aproape 1.300 de lei, potrivit ordonanței care, pe final de an, a venit cu mai multe măsuri fiscal-bugetare.
OUG 115/2023, apărută acum câteva zile, conține o serie de măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, dar și pentru combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, printre multele măsuri conținute, ordonanța stabilește și majorarea indemnizației sociale pentru pensionari, cunoscută și sub numele de pensie minimă.

Concret, de la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 de lei. Potrivit OUG 168/2022, în 2023, valoarea pensiei minime este de 1.125 de lei.

După cum este prevăzut în OUG 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată.

În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaș, indemnizația socială pentru pensionari, calculată ca mai sus, se acordă fiecărui urmaș în parte.

 

Postări asemănătoare

Mii de mașini depistate cu probleme tehnice

Reperul

Rețeta de asfalt inventată la Universitatea ”Dunărea de Jos” este căutată de firmele mari

Reperul

Pensionarea personalului de pe ambulanță și din UPU nu va mai fi obligatorie la 57 de ani

Reperul