Reperul
Eveniment

Pensionarea anticipată, interzisă din septembrie 2024 pentru mai multe categorii de angajați

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede categoriile de angajați care nu mai pot beneficia de pensie anticipată.

Articolul 59 din Legea 359/2023 stipulează că, „la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”.

Asta înseamnă că angajații care locuiesc în zone poluate, care de-a lungul ultimilor ani au fost menționați în diferite acte normative ca beneficiind de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în zona poluate; sau angajații care au muncit în condiții deosebite de muncă, inclusiv mineri sau piloți de avioane, care și ei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, nu se pot pensiona anticipat.

O altă prevedere clară din noua lege a pensiilor privind excepțiile de la pensionarea anticipată este stipulată la alineatul 2 al articolului 58.

„La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art. 6 alin. (2) și (3) din prezenta lege”.

 

Postări asemănătoare

Revoltă la Ivești după ce autoritățile au decis prelungirea carantinei

Maria Vlad Romaniţă

S-a răsturnat cu maşina şi a abandonat-o în mijlocul străzii pentru că era băut

Maria Vlad Romaniţă

Percheziții într-un caz de trafic de persoane

Maria Vlad Romaniţă