Pensionarii care au primit pensii mai mari, ca urmare a calculelor greșite ale caselor de pensii, sunt nevoiți să restituie diferențele, chiar dacă au trecut mai mult de 3 ani de la constatarea diferențelor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că diferenţele între sumele stabilite de casele de pensii şi cele cuvenite, după plata/stabilirea drepturilor de pensie, se acordă, plata acestora calculându-se regresiv de la data constatării.
Decizia instanței supreme vizează erorile de calcul efectuate pe vechea lege a pensiilor publice, cea din 2010, nu legea nouă care a intrat în vigoare în septembrie 2024.
Problema de drept care a creat practică judiciară divergentă vizează, în esenţă, posibilitatea acordării/recuperării diferenţelor de drepturi de pensie la care face referire textul legal doar pentru ultimii 3 ani anteriori constatării diferenţelor între sumele plătite şi cele legal cuvenite, chiar dacă perioada totală în care drepturile de pensie au fost greşit stabilite şi plătite este mai mare şi s-au solicitat, prin acţiune, diferenţele pentru întreaga perioadă.