Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, Francisc Oscar Gal și Marius Ilie Stanciu, miniștri- secretari de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au răspuns întrebărilor pensionarilor la Galați.
Oficialii au venit la invitația prefectului de Galați, Andreea Anamaria Naggar, la ședința comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice organizată la Prefectura Galați, la cererea reprezentanților pensionarilor.
Unii pensionari consideră că nouă lege a adus mai multe inechități, în timp ce alții cred exact contrariul, dar nu s-au lămurit încă cu privire la toate aspectele ce țin de recalcularea pensiilor.
„Nicio pensie nu se micșorează”, a fost mesajul repetat de președintele Casei Naționale de Pensii și cei doi miniștri-secretari de stat, dar nu se știe încă cât timp unii dintre pensionari vor avea pensiile ,,înghețate”.
Creșterea medie a pensiilor este de 622 de lei, dar nu toți au primit cât au sperat, în timp ce alți pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate.
,,De exemplu, eu și soția am lucrat în siderurgie. Soția a lucrat 31 de ani, eu am lucrat 34 de ani după noua reclaculare, soția a pierdut, eu am luat puțin, vreo 400 de lei. Soția a pierdut 1.200 de lei și acum cu recalcularea i-a luat anii aia care erau necontributivi”, s-a plâns un pensionar.
„Nicio pensie nu va scădea”
Deciziile de recalculare a pensiilor se vor împărți până la finalul lunii august. La nivel național mai sunt de împărțit 200.000 de decizii. Sute de mii de pensionari, inclusiv cei cu pensia minimă, vor primi scrisori în care li se va explica că nu vor primi mai puțini bani, chiar dacă acest lucru se menționează în decizia de recalculare.
,,Este o scrisoare pe care am semnat-o alături de doamna ministru a muncii cu privire la indemnizația socială. Pe deciziile de recalculare apar sume mai mici decât nivelul indemnizației sociale de 1.281 de lei, pentru că acele sume sunt strict calculate pe contributivitate. Potrivit legii, se aduc la nivelul de 1.281 de lei toate pensile din contributivitate care sunt sub acest cuantum și acest nivel va crește în fiecare an cu rată inflației”, a precizat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
În august, cheltuielile cu plata pensiilor s-au ridicat la 10,3 miliarde lei, iar în septembrie se va ajunge la 12,7 miliarde lei. Resursele financiare pentru plata acestor drepturi există, mai spune președintele Casei Naționale de Pensii, ei fiind prevăzuți în buget.
Nu se știe însă exact cât timp nu vor mai fi indexate pensiile care sunt acum mai mari decât valoarea pe care ar fi trebuit să o aibă în funcție de anii de contributivitate.
„Nicio pensie nu va scădea. Chiar dacă din formula de calcul rezultă un cuantum mai mic, pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată“, a mai precizat șeful Casei Naționale de Pensii.
5 milioane de pensionari sunt în plată în acest moment în sistemul public din România, iar peste 3,8 milioane de pensionari au primit majorări în urma recalculării.