Reperul
Eveniment Galati

Percheziţii ale Parchetului European la AFDJ

Este anchetată achiziţionarea frauduloasă de remorchere pentru Delta Dunării.

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) conduce 12 percheziţii în cadrul unei anchete împotriva unor funcţionari ai Administraţiei Fluvială a Dunării de Jos Galaţi – AFDJ şi Autoritatea Navală Română (ANR). În discuţie este o presupusă fraudă legată de achiziţionarea a două remorchere – bărci puternice folosite pentru remorcarea ambarcaţiunilor şi a navelor mai mari – pentru Delta Dunării.

Trei percheziţii au avut loc în această dimineaţă în trei instituţii publice  –  una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa. Alte şapte percheziţii au fost efectuate la locuinţele funcţionarilor publici care lucrează pentru acele instituţii, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcţionarii publici ai AFDJ Galaţi, în calitatea lor de reprezentanţi ai acesteia, au obţinut finanţare UE din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a două remorchere polivalente. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35 144 000 lei (aproximativ 7 milioane EUR).

Se pretinde că funcţionarii publici au depus documente inexacte în vederea finanţării proiectului. Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alţi operatori economici să participe la procesul de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant.

În urma finalizării contractului cu firma furnizor, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut iniţial în caietul de sarcini şi contractul de cumpărare. Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcaţiuni inutilizabile pentru navigaţia fluvială, deoarece nu puteau tranzita prin rezervoarele pline ale sectorului fluvial Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR.

Percheziţiile domiciliare în desfăşurare, destinate strângerii probelor, mobilizează zeci de poliţişti din: Structura de Sprijin EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizaţiei Galaţi, Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, Serviciul Judeţean Anticorupţie din cadrul DGA, Inspectoratul de Poliţie al Judetului Galaţi-SAS şi Jandarmeria Română – Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

 

 

Postări asemănătoare

Alarmă falsă! Cineva a sunat la 112 și a anunțat că o barcă în care se aflau trei persoane s-a răsturnat pe Lacul Brateș

Maria Vlad Romaniţă

Doi bărbați reținuti pentru viol comis asupra unei fetițe de 10 ani din Brăila

Reperul

Polițist rutier rănit grav în timpul examenului pentru permis

Reperul