Potrivit Normei ASF 34/2023, ce se aplică deja, regulile utilizării activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, conținute de Norma ASF 27/2017, au suferit mai multe schimbări.
Cea mai importantă schimbare apărută acum este posibilitatea de a interacționa cu fondurile de pensii administrate privat și online.
Acum, documentele pot fi depuse la sediul administratorului, transmise prin intermediul serviciilor poștale sau similare ori prin mijloace de comunicare electronice.
În cazul transmiterii lor online, unele documente vor trebui să fie semnate electronic. La transmiterea actelor prin mijloace electronice, cererea de plată trebuie semnată cu semnătură electronică calificată de către participant, iar decizia administrativă privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau de invaliditate, de către casele teritoriale de pensii.
Totodată, procura specială autentică, în cazul mandatarului, trebuie semnată de către notariatele publice și însoțită de actul de identitate/ pașaportul și de certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, după caz (toate în copie electronică).
Conform regulilor pensiilor obligatorii administrate privat, participantul la fond care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de invaliditate, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz, are dreptul să primească contravaloarea activului personal net, ca plată unică sau plăți eșalonate, la cerere.
Apoi, plata sumei reprezentând contravaloarea activului personal net al participantului se efectuează prin virament în cont bancar sau prin mandat poștal.
În prezent, sistemul de pensii din România este bazat pe patru piloni.