* Liberalii critică incapacitatea Guvernului Dăncilă de a ține situația sub control *
Liberalii brăileni consideră că numărul tot mai mare de focare de pestă porcină africană și extinderea epidemiei demonstrează incapacitatea Guvernului Dăncilă de a ține sub control situația, mai ales că pericolul a fost semnalat încă din 2016. Membrii PNL Brăila consideră că incompetența guvernanților, care au acționat cu întârziere și ineficiență, a făcut ca situația să escaladeze, iar sute de mii de porci din gospodării și din ferme să fie uciși, cu efecte economice și sociale dintre cele mai grave.
De aceea, PNL demarează o campanie de informare în județul Brăila, privind pesta porcină africană, astfel ca fiecare proprietar de suine să afle cum trebuie să procedeze pentru a-și proteja animalele. ”Asistăm la un adevărat dezastru care, în loc să fie dacă nu stopat, măcar ținut sub control, se propagă cu o viteză uimitoare. Acesta este de fapt efectul angajărilor în instituțiile statului a tot felul de fii, fiice, veri și nepoți, lipitori de afișe ai PSD, a tot felul de incompetenți care câștigă salarii uriașe, în vreme ce adevărații specialiști sunt ținuți deoparte. Noi nu ne putem substitui autorităților, care sunt complet depășite și acționează haotic. Nu putem lua măsuri în locul lor, dar nici nu putem asista neputincioși la acest adevărat masacru, ale cărui efecte se vor resimți pe termen mediu și lung. Autoritățile trebuiau să informeze populația încă de anul trecut și, din păcate, nu fac nici acum acest minim demers. Tocmai de aceea venim cu o serie de sfaturi, date de specialiști în domeniu, astfel ca pagubele să fie cât mai mici. Ne propunem să ajungem cu pliantele de informare în toate gospodăriile din județul Brăila”, a declarat Alexandru Dănăilă, președintele PNL Brăila.
Potrivit ultimelor statistici oficiale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pesta porcină africană a fost confirmată până acum în 898 de focare din 12 judeţe, în 207 localităţi. Peste 230.000 de porci afectaţi de boală au fost eutanasiați, atât în gospodăriile populației, cât și în complexele de creștere a suinelor, iar Brăila a fost cel mai afectat județ.