Reperul
Administratie Braila Politic Social

PNL Brăila: În loc să ceară recalcularea facturilor plătite de brăileni pentru apa de ploaie, primarul și colegii din PSD ameninţă

* Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, spune că se pune presiune pe liberali, astfel încât aceștia să nu îi mai ajute pe brăilenii care vor să dea CUP Dunărea în judecată *

Scandalul legat de taxa privind apa de ploaie, iscat după ce un brăilean a demonstrat în instanță că factura i-a fost umflată ani de zile de către Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila, atinge noi cote. Pe de o parte, șefii administrației publice locale caută încă vinovații și spun că nu vor lua măsuri până ce nu vor ști cu siguranță cine, unde și când a greșit. De cealaltă parte, membrii opoziției susţin că șefii Primăriei și ai CJ nu vor să rezolve problema, ba, mai mult, că liberalii au început să fie ținta unor presiuni din momentul în care și-au anunțat disponibilitatea de a ajuta pe oricine mai dorește să dea în judecată CUP Dunărea.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, a subliniat că preferă să nu arunce cu acuzații până ce nu are toate documentele oficiale. „Din informațiile pe care le dețin și documentele anexate până în prezent, greșeala respectivă este doar în cazul acestei persoane și a altora care nu au declarat suprafețele. Am solicitat celor de la CUP Dunărea să facă o verificare pentru a fi identificate și alte astfel de posibile situații. Urmează să primim o informare în acest sens. Totodată, am solicitat CUP Dunărea ca în acest caz să îmi prezinte o informare privind data aprobării regulamentului după care ei funcţionează, data la care au fost schimbați indicatorii și procentele prin care se calculează valoarea pe care o încasează de la cetăţeni pentru apa de ploaie și toate persoanele responsabile în decursul timpului pe diferite paliere. (…) Aşteptăm documentul scris de la CUP Dunărea și după aceea discutăm pe documente, pe informarea pe care trebuie să mi-o prezinte”, a declarat Dragomir.

Edilul șef a adăugat că directorul CUP Dunărea a fost total neinspirat când a declarat că se face prea mare tevatură pentru doar 518 lei, atât cât a reprezentat prejudiciul cauzat de CUP brăileanului care a dat compania în judecată. „Acea declarație a fost una total nefericită, nu sunt de acord, și un leu e mult. Consider că nu a fost atent când a dat acea declarație sau poate a fost influențat negativ la un moment dat”, a spus edilul șef.

Președintele Consiliului Judeţean Brăila, Iulian Chiriac, consideră că vinovații ar trebui căutați în eșaloanele inferioare de conducere și pedepsiți corespunzător. „Haideți să-i vedem și pe ceilalți, care sunt sub director, care știau toate speţele respective și care acum se ascund ca puii de potârniche prin sediul CUP Dunărea. Eu sper ca domnul Mangiurea să găsească vinovații. Și vă spun că și dumnealui poate fi vinovat moral dacă nu ia decizii foarte drastice și foarte corecte în folosul cetăţenilor, ca cei doi-trei directori care erau și în 2013 și care au stat la efectuarea formulei de calcul să plătească efectiv toate sumele către cetăţeni și să fie dați și afară”, a comentat Chiriac.

De partea cealaltă, liberalii susțin că deja au început să vină la sediul partidului, zilnic, câte 50-60 de persoane care le solicită ajutorul liberalilor pentru a da în judecată CUP Dunărea și că mai multe asociații de proprietari au sesizat diferențe de facturare față de anii trecuți, inexplicabile. „Sunt 6 asociații de proprietari care au reclamat deja că după prima lună de utilizare a acestor apometre inteligente, consumul general, deci nu pierderile pe scară, ci apa care a intrat în asociația de proprietari, ca medie lunară a ultimilor ani a crescut cu peste 40%! (…) Cei de la CUP Dunărea sunt obligați să recalculeze facturile cetățenilor. Au încasat niște bani ilegal pe ultimii 3 ani. Dacă nu vor face lucrul ăsta, noi vom sprijini toți oamenii care vor să acționeze în instanță CUP pentru recuperarea sumelor”, a afirmat președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă.

Acesta s-a arătat interesat să afle cu cât a țepuit CUP Dunărea chiar Primăria. „Sunt tare curios cum s-a putut calcula pentru Primărie, pentru CJ, pentru instituțiile din subordinea administrației publice locale, cantitatea de apă de ploaie și cum au fost întocmite contractele. (…) Să vedem câți bani a plătit Primăria, câți bani a plătit CJ și cum, indirect, această societate a fost finanțată ani de zile pentru a suporta niște salarii care depășesc limitele bunului simț”, a adăugat liberalul în cadrul unei conferințe de presă care, de asemenea, a avut loc ieri.

Tot Dănăilă a precizat că au început presiunile la adresa liberalilor, dar că acest lucru nu îi va opri. „În loc să verifice abuzurile de la CUP Dunărea și să ceară recalcularea facturilor plătite de brăileni pentru apa de ploaie, primarul Dragomir și colegii săi din PSD fac ce știu mai bine: ameninţă. La sediul nostru deja au apărut unii președinți de asociații de proprietari, membri declarați ai PSD, care ne-au certat că-i învăţăm pe brăileni care le sunt drepturile și că vrem un calcul corect al facturilor. Nu ne speriem, domnilor! Oamenii care vin zilnic la noi și completează cereri pentru recalcularea facturilor demonstrează că demersul nostru este unul corect, iar jaful de la CUP Dunărea trebuie stopat”, a concluzionat liberalul.

Postări asemănătoare

“Zilele Dunării” – programul manifestărilor

Reperul

Marș tăcut pentru pace

Maria Vlad Romaniţă

Cristina Pocora (CNA): ”Cred în puterea presei locale”

Reperul