Reperul
Administratie Braila

Podul peste Dunăre nu va fi gata până la începerea campaniei electorale

Podul suspendat peste Dunăre, cea mai mare investiție în infrastructura ultimilor 30 de ani, trebuia să fie dat în folosință cu o parte a drumurilor de legătură în decembrie 2022, iar cu toate drumurile de legătură în 2023. Constructorul, însă, a cerut prelungirea termenului pentru anul 2025. De vină ar fi partea italiană a asocierii japonezo-italiene. CNAIR a penalizat asocierea de firme cu 80 de milioane de lei și a precizat că partea japoneză răspunzătoare strict de construcția podului este în grafic, lucrarea fiind terminată în proporție de 80%. Partea italiană a asocierii, ce trebuie să se ocupe de drumurile de legătură, drumurile de acces și așternerea pe pod a stratului asfaltic, ar fi realizat doar 30% din lucrare. 

”Constructorul italian, de la începutul anului,  a ieșit cu declarații și a dat asigurări că până la sfârșitul acestui an se poate deschide podul cu drumurile de acces. Însă,  trebuie spus  că, pe dedesubt, în paralel, constructorul trimite notificări către CNAIR prin care cere extinderea termenului însemnând podul și drumurile de acces până în 2025. Este posibil să se ajungă în situația ca podul să fie gata și drumurile de acces să nu fie gata. Podul fără rampe de acces este practic nefuncțional. Nu au luat contractul în serios și au apărut întârzieri, ca atare constructorul a fost penalizat o dată acum trei luni. A primit un certificat intermediar negativ, iar acum, la noua serie de certificate va mai primi unul negativ. În plus, a fost și penalizat financiar cu 80 milioane de lei. Este un contract semnat în 2018 și așa sunt în întârziere deoarece acest contract trebuia finalizat în 2021, dar pentru că au apărut probleme le-am dat o extensie de timp până în 2022, pentru această parte cu podul și drum și până în 2023 pentru restul drumurilor”,  a precizat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Autoritățile din Brăila speră ca totuși lucrurile să se rezolve.

”Ne-am asumat ca în decembrie 2023 să fie gata și acesta va fi termenul în care și CNAIR și Ministerul Transporturilor, dar și noi îl vom cere ca să fie gata până la această dată. Și-au asumat ca până în decembrie 2022 podul să fie gata cu anumite breșe de traversare. Eu cred că cei de la CNAIR știu foarte bine care este situația, ce revendicări are constructorul. Vor răspunde cu siguranță la aceste revendicări și se vor lua hotărâri, dar, repet, decizia noastră politică e ca ei să își respecte termenele nu spuse de noi, ci spuse de ei. Mi se pare neserios când declari că va fi gata în etape: decembrie 2022 și decembrie 2023 și apoi să vii cu astfel de prelungiri“, a explicat Francisck Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila.

Constructorul nu a oferit niciun punct de vedere oficial pentru această situație

Postări asemănătoare

Marți începe o nouă etapă de dezinsecție la sol și din aer

Reperul

Şantierul Naval Damen Galaţi ȋşi continuă activitatea prin rotaţia personalului

Reperul

Proiect pentru copii, cu ajutorul bisericii

Reperul