Reperul
Eveniment Social

Poliţia Locală, pe urmele elevilor care nu vin la şcoală. Părinţii riscă amenzi de până la 1.000 de lei

* Şcolile 15, 5, 17 şi 22 au cerut deja ajutorul Poliţiei Locale pentru a-i readuce pe absenţi la ore *

Situaţie gravă la Şcoala Gimnazială Nr. 15 din Galaţi. 28 de familii ai căror copii sunt elevi la această unitate de învăţământ au intrat în atenția Poliției Locale pentru că cei mici au acumulat foarte multe absențe.

Ca să rezolve problema, primarul municipiului Galaţi a împuternicit şefii Secţiilor de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Galaţi să amendeze părinții sau reprezentanții legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal. Practic, părinţii sunt obligaţi să ia măsuri pentru școlarizarea elevului pe perioada învățământului obligatoriu, altfel riscând sancţiuni.

“Polițiștii Secției nr. 1 Poliție Locală, împreună cu cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 15, s-au deplasat la toate adresele unde locuiesc elevii ce se află în risc de abandon școlar. Cu această ocazie, oamenii legii au adus la cunoștința părinților sau reprezentanților legali ai elevilor numărul de absențe cu care sunt înregistrați aceștia, prevederile legii nr.1/2011 și obligațiile părinților/tutorilor. De asemenea, au fost întocmite procese verbale prin care părinții sau reprezentanții legali ai elevilor cu absențe numeroase și-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile școlare”, a informat Poliţia Locală.

Potrivit Inspectoratului Şcolar, elevii din judeţul Galaţi au acumulat 365.100 de absenţe în primul semestru al anului şcolar curent. Dintre acestea, 11.800 au fost numai la Şcoala 15. Şi alte şcoli au cerut sprijinul Poliţiei Locale în aceeaşi problemă. Este vorba de şcolile 5, 17 şi 22.

Pentru următorul an școlar, polițiștii locali din carul Secțiilor de Ordine Publică și cei de la Intervenție Rapidă vor acționa pentru limitarea abandonului școlar. “Aceste activități sunt de noutate (…). Până în prezent, la solicitarea mai multor unități de învățământ, am demarat activități specifice de verificare a situațiilor sesizate și pentru a avea un cadru organizat de lucru în acest domeniu, am inițiat planul de măsuri ‘Siguranța în Școli 2018’ care se va derula de la 1 martie și până la sfârșitul anului 2018”, a declarat directorul Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.

Potrivit prevederilor art. 380 din Codul Penal, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu de către părinți ori persoana căreia i-a fost încredințat minorul se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fiind infracțiune. În municipiul Galaţi, circa 200 de familii pot ajunge în situţia să fie cercetate într-un dosar penal legat de împiedicarea accesului la educaţie.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Bărbat accidentat grav

Maria Vlad Romaniţă

United a câștigat Cupa României la futsal

Reperul

Măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor

Reperul