Reperul
Economic

„Poluatorul plăteşte”. Proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani, ar putea fi taxați

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta”, trimis la Comisia Europeană, vorbeşte despre nevoia de a înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. Astfel că cei care au astfel de vehicule vor fi taxaţi sau riscă să nu le mai poată înmatricula pe cele mai vechi de 15 ani. În schimb, şoferii care conduc maşini „verzi” vor primi stimulente.

Se pare că noul sistem de taxare prevăzut în PNRR îi va afecta pe mulţi români.

„Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, declară Alin Tănase, Greenpeace.

„Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, informează Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Totodată, românii sunt încurajaţi să cumpere maşini noi şi sunt anunţate stimulente pentru maşinile „verzi”, inclusiv prin Programul Rabla, prin creşterea primelor de casare. 6.500 de staţii noi de încărcare pentru maşini electrice ar urma să apară în următorii 5 ani, astfel încât să ajungem la o creştere de 100% a cotei maşinilor nepoluante din totalul parcului auto.

Postări asemănătoare

Gălățenii își pot plăti, de luni, taxele și impozitele locale

Reperul

Isărescu: Inflația va fi de aproximativ 5,6% la sfârșitul anului

Reperul

Revoltă printre transportatori. Șoferii de TIR nu mai sunt scutiți de carantină

Reperul