* Pompierii atrag atenția că, deși suntem abia în prima parte a sezonului rece, în județ s-au produs deja multe incendii cauzate de sursele de căldură cu probleme *
83 de incendii provocate de coşurile de fum defecte, 74 cauzate de defecţiunile electrice şi 10 din cauza sistemelor de încălzire defecte. Acesta este bilanțul incendiilor produse anul trecut în județul Galați din cauza defecțiunilor sau improvizațiilor. Iar anul acesta, deși suntem abia în prima parte a sezonului rece, în județ au avut loc deja multe incendii cauzate de sursele de căldură cu probleme. În aceste condiții, pompierii avertizează populația să nu folosească mijloacele de încălzire neverificate sau improvizate. ,,În marea majoritate a cazurilor, improvizaţiile, fie că sunt făcute la sistemele de încălzire, la instalaţiile de gaze sau la cele electrice, conduc la adevărate dezastre şi tragedii, provocând explozii, incendii, explozii urmate de incendiu sau intoxicări cu monoxid de carbon, care se soldează adesea cu pierderi de vieţi omeneşti, persoane rănite şi pagube materiale importante. Astfel, numai până acum în acest sezon rece s-au înregistrat numeroase incendii la gospodăriile populației din mediul urban și rural, în municipiul Galați, Tecuci și în localitățile Pechea, Piscu, Ivești, Barcea, Smulți, Cuca, Frumușița“, a declarat lt.col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, pompierii amintesc măsurile elementare ce trebuie respectate înainte de utilizarea sistemelor de încălzire individuale. ,,Trebuie să facă verificarea periodică, cu personal autorizat, a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul. În plus, sobele şi coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de regulă de persoane specializate şi autorizate. Zidăria şi tencuiala coşurilor de fum vor fi verificate periodic şi bine întreţinute pentru a nu prezenta fisuri sau crăpături ce ar permite ieşirea în încăperi sau poduri a gazelor calde, a fumului sau a scânteilor. Nu se vor depozita în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului. În fața uşiţelor sobelor se va amplasa o cutie metalică sau o coală de tablă de 70 x 50 cm, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile“, a precizat lt.col. Eugen Chiriță.