Reperul
Cultural

„Postapocaliptic”: Fotografii din Prîpeat, orașul distrus de explozia de la Cernobîl

* Fotografiile, realizate de Aurel Constantin Păduraru, compun expoziția „Postapocaliptic”, care va fi vernisată vineri la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați *

Expoziție – eveniment la Galați. Începând de vineri, 12 aprilie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschisă pentru vizitare expoziția de fotografie ”Postapocaliptic”, aparținând artistului fotograf Aurel Constantin Păduraru. Publicul va descoperi imaginea ascunsă de 33 de ani a localității Prîpeat (Ucraina), care în anul 1986 a fost afectată de explozia devastatoare de la Centrala Nucleară Cernobîl.

Prin “privirea” obiectivului foto, transpusă în 39 de fotografii, ni se va arăta un oraș pustiu, neatins, în care natura și-a reintrat în drepturi, iar lucrurile, lăsate în urmă de oamenii care l-au părăsit, spun povești cutremurătoare.

Aurel Constantin Păduraru a fost la Prîpeat în primăvara anului 2018 și declară că această experiență a fost cea mai intensă din toate locurile în care a fost până acum. Un loc care ne arată cȃt de fragili suntem și cum putem pierde tot ȋn cȃteva clipe.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a transformat într-unul unul dintre cele mai mari dezastre produse de om asupra mediului înconjurător, avȃnd efecte comparabile cu explozia a 500 de bombe nucleare.

Oraşul Prîpeat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia la 36 de ore de la producerea accidentului din 26 aprilie 1986. Cei 45.000 de locuitori ai localităţii au fost evacuaţi, iar oraşul a rămas nelocuit până în prezent. Până la data de 5 mai, toţi cei care trăiau pe o rază de 30 de kilometri în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele.

Expoziția ”Postapocaliptic”, de Aurel Constantin Păduraru, va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 2 iunie 2019.

Postări asemănătoare

Vernisaj: Expoziția „Fructe şi seminţe – Roadele Pământului”, deschisă publicului de joi

Reperul

Flori de mină | Expoziție inedită la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Reperul

Vernisaj: Salonul Anual al Filialei UAPR Galaţi

Reperul