Reperul
Eveniment

Precizări RAR despre anvelopele “all season”

Printr-un comunicat de presă, Registrul Auto Român (RAR) aduce lămuriri cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă, în contextul în care, în anumite regiuni din țară, ninsorile au început deja. Precizarea RAR apare în contextul în care, de câteva zile, s-au propagat în spațiul public informații neadevărate, potrivit cărora, “posesorii de anvelope promovate comercial drept «all season» vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece”, după cum scrie în comunicatul instituției.

RAR transmite faptul că “toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”.

Codul rutier (OUG 195/2002), așa cum a fost modificat acum zece ani, prin OG 5/2011, stabilește că reprezintă contravenție “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă (…)”.

După cum se vede, Codul rutier nu stabilește o dată exactă pentru dotarea mașinii cu anvelope de iarnă, ci prevede obligativitatea utilizării lor atunci când condițiile meteo dintr-o anumită regiune o impun.

În Codul rutier nu apar caracteristicile exacte ale anvelopelor de iarnă, ci ele sunt stabilite potrivit unor reglementări europene. Mai exact, Regulamentul Comisiei Economice nr. 54/2008 privind omologarea anvelopelor pneumatice pentru vehiculele comerciale și remorcile acestora prevede că pe anvelopele de iarnă trebuie să apară “marcajul M + S sau MS sau M.S. sau M & S”.

„M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, în engleză), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă, în engleză).

“Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S, nu există sancțiuni”, a subliniat RAR.

Cei ce nu își dotează mașina cu anvelope ce respectă caracteristicile de mai sus atunci când merg pe drumuri cu polei sau zăpadă riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei (clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amendă).

Postări asemănătoare

VIDEO: Șofer filmat în timp ce conducea pe contrasens pe DN 2B

Maria Vlad Romaniţă

Percheziții la ISU Galați

Maria Vlad Romaniţă

Cetățean cu dublă cetățenie cercetat pentru tăinuire

Maria Vlad Romaniţă