Reperul
Eveniment

Premieră: „Fluturii aveau miros de iarbă crudă”

Proiectul „Fluturii aveau miros de iarbă crudă” s-a născut în toamna anului 2023, atunci când Monica Turcu (artist vizual) și Andrei Velea (scriitor) și-au propus să aducă în Galați o nouă viziune asupra teatrului actual, deja existentă în București, Sibiu, Timișoara, Cluj. Premiera va avea loc pe 28 și 29 martie, ora 18.00, la mansarda Librăriei Alexandria.

Este vorba despre piese de teatru actual, care să fie regizate într-un concept vizual, o fuziune între teatrul contemporan și artele vizuale. Textele sunt creația scriitorului Andrei Velea, regia și scenografia sunt concepția artistului vizual Monica Turcu. Piesele au subiecte desprinse din lumea actuală și își propun să atragă atenția asupra unor subiecte extrem de sensibile, precum inteligența artificială sau războiul nuclear.

Fluturii aveau miros de iarbă crudă este primul spectacol din proiect. Echipa a pornit cu Monica Turcu și Andrei Velea. Un casting organizat la final de toamnă i-a adus în echipă pe tinerii actori Elena Emandi și Andrei Ciobanu. Ulterior, proiectului s-a alăturat și bine-cunoscutul artist fotograf Simona Andrei, care a realizat fotografiile oficiale ale primei piese din proiect. Spectacolul „Fluturii aveau miros de iarbă crudă” îl va avea alături și pe tânărul și talentatul artist muzical gălățean Patrick-Alexandru Păun, care va susține un performance live.

Elena Emandi, născută în 2001, este actor la teatrul „Gulliver” și actor colaborator la teatrul „Fani Tardini” din Galați. A absolvit Facultatea de Arte la Galați și este una dintre cele mai interesante și promițătoare voci ale generației ei. Andrei Ciobanu este născut în 1998. Este absolvent al Facultății de Arte din Galați, secția Actorie. A jucat în mai multe piese de teatru și filme. Andrei e implicat în mai multe proiecte și are experiențe profesionale care depășesc lumea teatrului.

Cum proiectul nostru de artă hibridă avea nevoie de un loc special în care să se desfășoare, nu exista un loc mai nimerit în Galați decât Librăriile Alexandria. Mansarda librăriei, cunoscută și sub numele de Galeria Serfioti, a devenit locul în care spectacolele noastre se vor întâlni cu publicul”, transmit printr-un comunicat de presă Monica Turcu și Andrei Velea.

Postări asemănătoare

Hoți de jante, prinși de polițiști

Maria Vlad Romaniţă

Bătrână salvată dintr-un incendiu de un vecin, jandarm

Reperul

Mii de priviri au stat ațintite spre cer

Reperul